lauantai 26. lokakuuta 2013

Kurpitsa-speltotto


Kun riisistä tehdään risottoa, ohratta ohrattoa, niin speltistä saadaan...speltottoa? Ajatus tähän ruokaan tuli, yllätysyllätys, River Cottage Veg Everyday -kirjasta. Siinä speltotto oli tehty lantusta/nauriista, mutta alkutekstissä oli maininta että tämän voi yhtä hyvin tehdä kurpitsasta tai punajuuresta. Vihreä ja punainen lehtikaali on omat lisäykseni, samoin omenaviini hiemän särmää tuomaan. Tämänkokoisesta ohjeesta tulee ruoka neljälle, minä tosin tein ruuan puolikkaana, ja siitä sai mukavasti kolme ateriaa ja vähän vielä jäi.

1 l vihanneslientä 
20 g voita
2 rkl öljyä
2 sipulia
1 valkosipulin kynsi
300 g spelttihelmiä (tai ohrahelmiä)
350 g kurpitsaa (tai lanttua/naurista tai punajuurta)
reilu kourallinen lehtikaalia (ohjeessa persiljaa)
pikkuloraus omenaviiniä (ei ollut alkuperäisessä ohjeessa)
50 g parmesania tai vuohenjuustoa (esim. Kolatun Waldemar)
rouhaisu muskottipähkinää
suolaa ja pippuria myllystä

Kuumenna liemi kiehuvaksi. Sillä aikaa laita kattilaan vähän voita ja öljyä ja kuullota pieneksi silputtua sipulia ja valkosipulia siinä hetki. Lisää joukkoon spelttihelmet ja ja sekoita hyvin. Lisää lientä pienissä erissä, pari desiä kerrallaan, ja seuraava satsi aina siinä vaiheessa kun edellinen on imeytynyt jyviin. Jos käytät naurista, lisää se pieniksi kuutuioiksi pilkottuna samalla kuin ensimmäinen erä nestettä. Kurpitsat sen sijaan kannattaa lisätä vasta siinä vaiheessa, kun viimeinen nestesatsi menee kattilaan. Samalla lisäsin lehtikaalit pieniksi pilkottuna, minulla oli tavallista vihreää ja sitten vähän sitä tumman punaista. Lisäsin myös lorauksen viiniä potkua antamaan, nauriin kanssa sitä varmaan ei olisi kaivannutkaan. Raasta lopuksi hyvää juustoa sekaan, lisää vähän muskottipähkinää ja riittävästi suolaa ja pippuria.

Tämä oli todella hyvää ja maukasta, lapsetkin tykkäsivät. Toimi hyvin sellaisenaan kasvisaterialla, ja yhtä hyvin myös lihan lisukkeena. Ja varmasti parempaa kuin mitä olisi vastaava risotto ollut. Hyvä ruoka lihattoman lokakuun viettäjille, ja hyvä lisuke kaikille niille jotka eksyvät blogiin hakemaan lihareseptejä (=riistaa) tähän aikaan vuodesta (tällä hetkellä blogin top5:ssa on 4 hirvireseptiä).


2 kommenttia:

Ankerias Vipunen kirjoitti...

Tämä ruokabloggaajan elämä on sillain hauskaa, että aina välillä pääsee keksimään ihan uusia sanoja suomen kieleen :-)

Sinulla on ollut tuo Rivercottage ihailtavan ahkerassa käytössä. Onko vielä monta reseptiä kokeilematta?

sauvajyvänen kirjoitti...

Tuo ei kyllä ole minun keksimä nimi, suoraan sama nimi kuin englanniksikin, mutta toiminee suomeksikin.

Kirjat on kyllä kaikkein luetuimpia keittokirjojani, ja niistä keksisi vaikka joka päivälle jotain. Olen kai kohta tehnyt jotain 100 reseptiä niistä, ja jokainen ruoka/leipomus on onnistunut, olen sitten tehnyt ihan ohjeen mukaan tai soveltaen. En tiedä mitään/ketään muuta, jonka ideoista saisin samanlaisen onnistumisprosentin. Ja suunnilleen joka kerta tulee fiilis, että tämä on tosi toimiva vaikkakin simppeli kokonaisuus, että miten ihmeessä en itse keksinyt sitä aiemmin.