sunnuntai 6. lokakuuta 2013

Sipulimarmeladi


Kielometsän isäntä suositteli tekemään sipulimarmeladia, hänen innostamana tulin alun alkaen kirjan hankkineeksikin, eli tämäkin ohje löytyy River Cottage Handbook-kirjasta nro 2. Kirjan on tehnyt Pam Corbin, ja kirja on täynnä toinen toistaan herkullisempia säilömisideoita. Tässä on alkuperäinen ohje, minä tosin puolitin sen. Jälkikäteen ajatellen ei ehkä olisi kannattanut, keittämisessä meni kuitenkin aikaa ihan reilusti, ja samalla vaivalla olisi tullut isompikin satsi. Nyt minulla on kaksi purkkia jääkaapissa, ja pikkupurkillisen varran tuli syötyä.

100 ml öljyä
2 kg sipuleita kuorittuna ja pilkottuna
200 g fariinisokeria (ohjeessa demerara-)
150 g pihlajanmarjahyytelöä (ohjeessa punaherukka-)
300 ml omenaviinietikkaa
50 ml balsamico-viinietikkaa
1 tl suolaa
½ tl rouhittua mustapippuria

Laita öljy laakeaan kattilaan tai korkeaan paistinpannuun. Laita hienoksi silputut sipulit öljyyn ja anna hautua miedolla lämmöllä kannen alle reilu puoli tuntia. Sekoita muutama kerta. Lisää sokeri ja hillo, nosta vähän lämpöä ja anna hautua vielä puoli tuntia tai vähän yli. Tässä vaiheessa hillon pitäisi olla tummaa ja lähes kaiken nesteen olisi pitänyt haihtua pois. Nosta kattila pois lämmöltä, ja anna vähän jäähtyä. Lisää etikat ja keitä vielä kymmenisen minuuttia. Nosta kattila pois lämmöltä ja lisää suola ja pippuri. Purkita steriloituihin purkkeihin.

Minä söin sipulimarmeladia leivän ja hirvenlihan kanssa. Voisin kuvitella että tämä sopii hyvin kaikenlaisen lihan lisukkeeksi, hampurilaisiin, voileipiin ja sen sellaiseen. Olen ottanut niin monista hillopurkeista kuvia viime aikoina, niin nyt tuli kuva pelkästä leivästä.

Ei kommentteja: