sunnuntai 23. joulukuuta 2012

Joulun kalapöytä ja lipeäkala uunissa

Meillä on tapana syödä aatonaattona kala-ateria. Minä pidän kaikista jouluruuista paljon ja sen lisäksi kalat ovat suurta herkkua ympäri vuoden. Jos kaikki ovat tarjolla kerralla, harmittaa kun ei jää kalojen jälkeen riittävästi tilaa laatikoille, tai sitten kalat jäävät liian vähälle.

Aatonaaton ruualla on yleensä mätejä lisukkeineen, kolmea sorttia lohta, graavattua siikaa, lipeäkalaa, keitettyjä perunoita, rosollia ja salaattia, joskus sillejä ja silakoita. Lipeäkalan kanssa syömme (siis ne jotka syövät lipeäkalaa = minä ja isä) aina voisulaa, maustepippuria ja suolaa. Olen tähän mennessä aina keittänyt lipeäkalan, mutta nyt ajattelin kokeilla uunissa paistamista Hiidenuhman innoittamana. Olen onnistunut keittämään kalan muusiksi muutaman kerran, olisi varmaan pitänyt käyttää silloinkin paistomittaria.


Ostin lipeäkalan Hakanimen hallista irtomyynnistä, ensimmäistä kertaa en siis ostanut lipeäkalapussia marketista. Laitoin kalan vuokaan, tökkäsin mittarin paksuimpaan kohtaan, ja laitoin kalan 175 asteeseen uuniin. Minulla oli vähän vajaa kilon kokoinen kalanpala jonka laitoin puoliksi, tänään syötiin toinen puolikas, ja huomenna on tarkoitus syödä toinen. Paistoin kalaa siihen asti, että se oli 70-asteista, siihen ei mennyt kovinkaan kauaa aikaa. Sen jälkeen kaadoin nesteet pois vuuasta ja annoin kalan levähtää hetken. Sekä minä ja isä olimme sitä mieltä että oli parasta lipeäkalaa ikinä. Näin tulen tekemään jatkossakin. Kuvat eivät tee taaskaan oikeutta oikein millekään, kaikilla oli kiire päästä pöytään ja siinä ei paljoa kuvailla. Lipeäkala on tuo valkoinen kala :)

Aivan kuten presidenttiparinkin, myös meidän jouluisen kukkakimpun teki Pirjo Koppi ja toi sen minulle kotiin aamulla. Siitä alkoi joulu!

Sauvajyvänen toivottaa rauhaisaa ja juuri sopivaa joulua kaikille. Pidetään huoli toisistamme <3

10 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Rauhallista je herkullista joulua sinnekin! Meilläkin on tänään kalapäivä.

Mimmi M kirjoitti...

Lipeäkala on myös minun herkkuani ja nimenomaan uunissa laitettuna. helppoa ja vaivatonta. Oikein MUkavaa ja Makoisaa Joulua teille kaikille.

Rva R. kirjoitti...

Oikein mukavaa joulua teille! Meidän perheessämme lipeäkalan ystävien määrä tuplaantui, kun mieheni vihdoinkin suostui maistamaan kalaa ja totesi sen samantien herkulliseksi.

sauvajyvänen kirjoitti...

Kiitoksia toivotuksista! RouvaR, minä en ole saanut miestä edes maistamaan, mutta onneksi isä oli tänä vuonna joulupöydässä niin saimme yhdessä nauttia herkusta. Isä muuten epäili, että lipeäkala olisi tekemässä uutta tulemista, sanoi ettei ole koskaan ennen nähnyt semmoista kuhinaa lipeäkalatiskin edessä kuin tänä vuonna.

Rva R. kirjoitti...

No sepä olisikin hauskaa! Lipeäkalan mainetta olisi kyllä syytä kohentaa. On se nimpal hyvää.

sauvajyvänen kirjoitti...

Mielenkiinnolla odotan, että mitä tuleman pitää. Minusta on lehdissä näkynyt enemmän ohjeita kuin aiemmin, samoin sävy on ollut melkoisen positiivinen :)

Anonyymi kirjoitti...

Hyvää joulun jälkeistä aikaa ja kiitos kun laitoit tuon lipeäkalan valmistamisen uunissa tänne blogiin! Ensin ajattelin, että en "riskeeraa" tätä mahtavaa herkkua valmistettavaksi uunissa, mutta kokeilin kuitenkin. Juuri niin kuin laitoit, niin älyttömän maukasta siitä tuli sekä vielä niin vaivatonta, kiitos tästä vinkistä! Täälläkin aiotaan siirtyä uunitukseen jatkossa :-)

sauvajyvänen kirjoitti...

Kiitoksia! Ja kiva kun uskaltauduit kokeilemaan uunissa paistamista, se tosiaan kannattaa. Hyvää joulun jälkeistä aikaa sinnekin!

Iskä kirjoitti...

Vielä kun suolaat kalan nopeasti karkealla suolalla ja uunissa kypsentämisen jälkeen käytät pöytämausteena siirappia tai sinappia, olet saanut aikaiseksi norjalaisen lipeäkalan.

http://iskakokkaa.blogspot.fi/2011/01/lipeakalaa-norjalaisittain.html

Pyrkii viemään kielen mennessään.

sauvajyvänen kirjoitti...

Siirappi kuulostaa aika mielenkiintoiselta, voisihan sitä tosiaan noinkin joskus kokeilla. Sitten jonain vuonna, lipeäkalan syönti kun jää yleensä siihen tasan kahteen kertaan/vuosi.