lauantai 8. joulukuuta 2012

Poropiirakka ja poro-savukylkipiirakka


Olen lähiaikoina tehnyt kaksi melkein samanlaista poropiirakkaa, enimmäinen tavallisen kokoiseen piirakkavuokaan (halkaisija n. 26 cm) ja jälkimmäisen isoon (halkaisija n. 30 cm) vuokaan. Pohjan voi tehdä ihan sellaiseksi kuin haluaa. Ensimmäisessä minulla oli kaupan valmis ruis-kaurapohja, jälkimmäisessä oli sama pohja kuin lehtikaalipiirakalla. Sain käytettyä kätevästi viimeiset omat purjot näihin kateen piirakkaan.

lempipohjasi (tai joku muu)

100 g kylmäsavustettua poronpaistia
1 paprika
pätkä purjoa
50 g Kolatun Waldemar-cheddaria
2 munaa
2 dl kermaa
2 dl ranskankermaa
pippuria

Levitä/kauli pohja vuokaan. Paista 200 asteessa 10 minuuttia. Pilko sillä välin poro, paprika ja purjo pieneksi, raasta juusto. Sekoita munat, kerma ja raskankerma, rouhi vähän pippuria joukkoon. Levitä täytteet pohjan päälle, ripottele vähän juustoraastetta ja  kaada muna-kermaseos päälle. Paista vielä n. 30 min 180 asteessa. Hyvä ja mehevä peruspiirakka.


Tämän piirakan tein samalla kuin lehtikaalipiirakan. Tein silloin kaksinkertaisen taikinan, jostä otin vähän yli puolet tähän piirakkaan. Piirakka taisi jäädä tarjoilupäivänä vähän lehtikaalipiirakan varjoon, mutta kun otin piirakoita työlounaaksi myöhemnin, täytyy sanoa että tämä oli todella hyvää. Tämä piirakka hyötyykin siitä, että sen tekee etukäteen ja lämmittää uudelleen.

lempipohjasi (tai joku muu)

150 g hyvää possun savukylkeä/pekonia (minulla Pajuniemen)
100 g kylmäsavustettua poroa
1 paprika
pieni pala purjoa

3 munaa
3 keltuaista
2 dl kermaa
3 dl ranskankermaa

Levitä pohja vuokaan, paista sitä n. 10 min 200 asteessa. Sillä välin pilko savukylki pieneksi ja paista sitä pannulla. Levitä  savukylki talouspaperille jotta ylimääräinen rasva imeytyy pois. Pilko poro, paprika ja purjo. Sekoita munat, keltuaiset ja kermat sekaisin. Levitä piirakanpohjan päälle täytteet ja kaada muna-kermaseos päälle. Paista n. 30 min 180 asteessa.


Ei kommentteja: