torstai 5. heinäkuuta 2018

Vaalea juurileipä River Cottagen neuvoilla


Minä olen leiponut elämäni onnistuneimmat leivät Englannissa River Cottagen neljän päivän kurssin leivontapäivänä. Niitä en ole pystynyt ylittämään koskaan kotona, mutta ihan kelvollista juurileipäää saan kuitenkin aikaiseksi nykyään kotonakin Kahvelon juurella. Kirjaan tähän ylös summittain sen, miten teen vehnäleipää vehnäjuurella. Tämä tapa on suunnilleen sellainen mitä kurssilla opin, vähän olen lisäoppia saanut mm. Kahvelosta.

Aamulla sekoita astiassa

50 g juurta
50 g vettä
50 g hyvää vehnäjauhoa/hiivaleipäjauhoa

Peitä astia ja anna käydä päivän ajan. Periaatteessa esitaikinan tulisi kasvaa kaksinkertaiseksi, mutta ei minulla aina kasva, kuplii kuitenkin iloisesti. (Jos ei juuressa ole tässä vaiheessa eloa, jatka ruokkimista, leipominen ei kannata muuta kuin hyvinvoivalla juurella)

Alkuillasta jatka taikinan tekemisellä:

esitaikina
350 g vettä
500 g jauhoa (esim. 100 g täysjyvävehnää, 100 g 00-jauhoa, 300 g karkeaa vehnäjauhoa)

Sekoita kaikki riittävän isossa astiassa nopeasti sekaisin, peitä kulho, anna seistä puoli tuntia. Lisää

1 tl suolaa

Ripottele suola taikinan päälle, kastele käsi ja sekoita suola nopeasti taikinan joukkoon. Anna taikinan levätä puolisen tuntia.

Tämän jälkeen on aika vaivata taikina. Käännä taikina neljä kertaa niin, että otat yhdestä "kulmasta", käännät keskelle, ja taas seuraava. Tämä lasketaan yhdeksi käännökseksi. Anna kohota peitettynä 20-30 minuuttia. Toista kääntely vielä viisi kertaa, samanlaisin välein, eli tähän vaiheeseen menee aikaa vähintään kaksi tuntia, entintään kolme tuntia. 

Sen jälkeen muotoile leipä. Nosta taikina vähän jauhotetulle pöydälle, ja nostele kulmia sisään niin kauan, että saat pyöreän leivän. Käännä leipä pyöreä puoli ylöspäin. Anna leivän levätä pöydällä vähintään viisi minuuttia ja korkeintaa puoli tuntia. Sen jälkeen muotoile leipää vielä nostelemalla kämmensyrjillä leipää altapäin. Laita leipä jauhotettuun leipäkoriin "ylösalaisin", eli niin että taittelut jäävät ylöspäin. Anna kohota muutama hetki, ja siirrä leipä koreineen muovipussissa kohoamaan jääkaappiin yön yli tai seuraavaan iltaan. Tai kohota leipää nelisen tuntia huoneenlämmössä (kylmäkohotus toimii minulla paremmin).

Lämmitä uuni 250 asteeseen. Jos paistat leivän padassa, lämmitä myös pata kansineen, tai jos paistat pellillä, lämmitä pelti valmiiksi. Lisää ennen leivän paistamista uuniin vähän vettä joko kupissa tai alatasolla olevalle pellille; jos paistat padassa, vettä ei tarvita. Kaada leipä korista pataan (tai pellille), tee siihen muutama viilto terävällä veitsellä ja paista n. 35-40 minuuttia. Laske vajaan puolen tunnin päästä lämpö n. 200 asteeseen. Jos paistat padassa, ota kansi pois viimeiseksi kymmeneksi minuutiksi.

Tämä aikataulutus sopii hyvin työpäiviin, aamulla ennen töihin lähtöä esitaikina tekeytymään, töiden jälkeen taikinan vaivaus ja muotoilu, ja nostatus jääkaapissa seuraavan päivän kotiinpaluun, jolloin iltapalalle saa lämmintä leipää. Tai viikonloppuun/lomaan, jolloin tuoretta leipää saa aamulla. 

4 kommenttia:

Sari - CampaSimpukka kirjoitti...

Näyttää kyllä hienolta! Ja ohjeistus on mainio. Minun pitäisi päivittää ruisleipäpostaus, ensimmäinen on niin monen vuoden takaa.

sauvajyvänen kirjoitti...

Kiitos! Minulta on ruisleivän leipominen jäänyt vähiin, kun olen leiponut vaan vaaleaa leipää. Pitäisi kyllä päivittää senkin osaamista ja leipomista. Tuntuu että kotimaista hyvää vaaleaa leipää on vaikea löytää kaupasta, kun taas ruisleipää on helpompi löytää, voisin syödä pelkkää Viipurilaisen leipomon ruisleipää ja olisin tyytyväinen. Toisaalta riihirukiista saa niin hyvää ruisleipää, että pitää tosiaan lomalla aktivoitua senkin suhteen ja herätellä juuri eloon jäädytyksen jälkeen. Jään siis odottelemaan päivitystäsi :)

ps. Kommenttisi teki minut niin iloiseksi että tekisi mieli hypätä voltti (niin kuin se onnistuisi), kun kommentointi ovat niin harvinaista herkkua nykyään.

Ulla kirjoitti...

Minä olen ilokseni onnistunut tekemään kotonakin yhtä hyvää leipää River Cottagen ohjeita noudattaen. Jo lähes kaksi vuotta. Tai viime kesänä kolmen kuukauden ajan meni kaikki pieleen, kesäkuun alusta elokuun loppuun. Sitten syyskuun alkaessa on taas onnistunut. Minulla on hengissä River Cottagesta saatu ruisjuuri ja olen tehnyt oman vehnäjuuren. Niitä molempia käytän vaaleaan leipään, mutta teen myös ruisleipäsiä ruisjuurella. Löysin niihin hyvän ohjeen hapanjuurileipurien ryhmästä. Leipää ostan hyvin harvoin, jauhoja täytyy hakea myllyltä säännöllisin välein.

sauvajyvänen kirjoitti...

Se on jännä, miten joskus leivonta ei meinaa sujua. Minulla on talvi hankalaa aikaa, sillä meidän koti on niin viileä silloin. Minullakin on pakastimessa RC juurta, samoin sitä vanhaa suomalaista juurta jolla leivon suurimman osan ruisleivästä. Vehnäjuuri meinaa kupsahtaa aina aika ajoin, katsotaan kuinka pitkään tämä nykyinen loistava juuri pysyy hengissä.