tiistai 24. heinäkuuta 2018

Rapujen keittäminen, päivitetty versio


Tänä vuonna jo ensimmäisenä viikonloppuna rapusaalis ylitti koko viime vuoden saaliin. Saimme  nimittäin yhdeksän rapua kolmelle syöjälle. Olen vähän päivittänyt sitä ensimmäistä ohjettani, en niinkään keittämisen vaan liemen jäähdyttämisen osalta. Vettä käytin taas reilusti, vaikka rapuja ei ollut enempää, vähempikin vettä olisi riittänyt, mutta tulipahan kaikille ravuille nopea kuolema.

5-6 l vettä
3 kourallista merisuolaa
1 rkl sokeria, vähän reilu
reilusti tilliä

rapuja

Laita vesi, suola ja sokeri isoon kattilaan. Nosta vesi kiehuvaksi ja laita ravut kunnolla kiehuvaan veteen, isoimmat ensin. Lisää tillit rapujen jälkeen. Keitä rapuja kymmenisen minuuttia, riippuen rapujen koosta. 

Ravut kiehumassa ulkona

Viilennä keitinvesi niin nopeasti kuin mahdollista. Minä nostan nykyisin kattilan rapuineen ja liemineen isoon saaviin (jos lientä on oikein reilusti, kaadan siitä osan pois), ja lasken kylmää kaivovettä saaviin niin, että saavin vesi pysyy jääkylmänä. 

Rapukattila jäähtymässä isossa saavissa

Säilytä ravut kylmässä keitinliemessä 6-12 tuntia tuoreen tillin kanssa. Me emme kylläkään aina malta odottaa niin kauan, vaan syömme ravut pian jäähtymisen jälkeen. 

Kuoret ja kasvikset paahtumassa kattilassa

Kuoret otin talteen, ja keitin niistä liemen, tietysti, samaan tapaan kuin viimeksikin, paitsi ilman laakerinlehteä kun en muistanut. Tähän aikaan kasvimaalta saa hyviä harvennusporkkanoita ja -palsternakkoja, tillikin on komeaa tänä vuonna. Liemi on ihan parasta esim. kalakeitossa.

Tämä liemi on menossa isoiksi jääpalakuutioiksi

Ei kommentteja: