torstai 30. kesäkuuta 2016

Neljän päivän River Cottage - leivontapäiväTänään oli kurssin neljäs eli valitettavasti myös viimeinen päivä, aiheena leivonta. Jos tähän asti päivät ei olisi olleet niin huippuja, sanoisin että tänään oli paras päivä. Mutta ei kai niin voi sanoa kun muutkin olivat parhaita. Tänäänkin opin valtavasti, ehkä kaikkein eniten kaikista päivistä. Olen leiponut varmaan 30 v leipää, mutta en koskaan mielestäni niin upeita kuin tänään. Koko päivän oli ihana ja lämmin tunnelma (muutenkin kuin vain pizzauunin yli 400 astetta), meillä oli kyllä hyvä 18 hengen porukka.

Tänäänkin ehdimme tehdä vaikka mitä. Teimme esim. kuuman veden piirakkataikinan, pakko kokeilla kotona. Teimme myös kaksi leipää kahdella eri tekniikalla, hiivalla sekä juurella nostattaen. Ylhäällä kuva juurileivästä, sen vaivaaminen tapahtui hellästi nostelemalla ja antamalla taikinan levätä aina väleissä, ihan uusi tapa minulle.Myös pizzataikina tehtiin juureen. Kokkimme Andy teki kaikille yhteisen taikinan, jonka jakoi osiin. Samalla opin, että River Cottagessa leipätaikinat lasketaan prosenteissa, mahtavaa, laskemisfani kiittää. Jauhot ovat 100, ja sen suhteen lasketaan kuivahiivaa 1%, tuorehiivaa 2% tai juurta 30%. Vettä 70% ja suolaa 1½-2%. Ehkä tämä on yleistä tietoa muille, mutta minulle uusi tapa ajatella, ja miten helppo. Koska meillä oli tänään paljon valmisteltavaa, pääsimme lounaalle tänään vasta lähempänä kolmea, mutta hyvää kannatti odottaa.Söin nimittäin tänään elämäni parhaan pizzan. En kiellä, etteikö insiroiva ja upea ympäristö, ihanat henkilökunta ja kurssilaiset, auringonpaiste, rentous, ja loistava mieliala olisi vaikuttanut, mutta kyllä tuo pizza vaan oli upea. Juuritaikinasta tehty pohja, lisäksi yli 400-asteinen uuni ja upeat täytteet tekivät oman osansa. Minä laitoin pizzaan meidän kylmäsavustamaa kalaa, eilen tehtyä chorizo-makkaraa, pekonia, itse tehtyä juustoa ja kasvimaalta kerätyttyjä kasviksia. Jokainen kauli oman pohjan, laittoi sen väärin päin olevalle pellille jauhojen päälle, kävi täyttämässä pohjan jonka jälkeen Andy paistoi pizzan, siihen meni ehkä pari minuuttia aikaa. Ja sitten vaan lasi kylmää juotavaa käteen ja penkille syömään hyvässä seurassa. Kaiken kruunasin parin sadepäivän jälkeinen auringonpaiste. Täydellistä.


Teimme myös possupiirasta koska eiliseltä oli käytössä hyvää porsaanlihaa. Kuinka ihanan englantilaista, kertakaikkiaan. Tämä oli tietyllä tavalla kurssin kivoin juttu, koska opin niin monta asiaa. Ja vaikka piirakkani ei ehkä ole kaunein, se oli yksi harvoista joka pysyi kokonaan koossa, ja oli muutenkin oikein onnistunut, open mielestä kurssin hienoin (hienompi kuin hänenkään, hih). Jepjep, onnistumisia keittiössä. Piirakka tehtiin matkaevääksi, eli jokainen sain piirakan mukaansa, maistiaisia saatiin Andyn piirakasta.


Saimme maistaa myös itse tekemäämme juustoa (vasemmalla) ja possun rasvaa kasviksilla (oikealla) leivän päällä. Leipä oli käsittämättömän hyvää, ja niin oli päällisetkin. Ei ehkä jokapäiväistä leivän levitettä, mutta kyllä oli hyvää.


Tässä kaksi tänään leipomaani leipää. Vasemmalla on hiivalla kohotettu täysjyväleipä, pitkulaisessa leipäkorissa kohotettu. Oikealla on ruisjuureen leivottu vehnäleipä joka on paistettu padassa. Leipä pääsi vähän tummaksi, mutta pitäisi silti olla ok. Taidan nähdä vähän ruusunpunaisten linssien läpi nyt kaiken, mutta minusta kauneimmat leivät mitä olen tehnyt.


Ja kyllähän kurssi piti lopettaa jälkiruokaan. Teimme jokainen kolme pikkumarenkia joiden päälle ripottelimme pähkinöitä ja manteleita. Olipa muuten hyviä pähkinöitä, harvoin olen saanut noin hyviä. Täytin vain yhden kermalla ja marjoilla, kaksi pakkasin iltapalaksi.

Nyt on neljän päivän kurssi käyty loppuun. Täytyy sanoa että tämä taitaa olla yksi parhaita viikkoja elämässäni, vaikka paljon on ollut hyviä viikkoja. Tälläinen määrä uutta tietoa on upea juttu aivoille, ihan paras mahdollinen loman aloitus. Odotukset olivat vähän pelottavan korkealla jo etukäteen, mutta ne ovat ylittyneet niin roimasti etten osaa kuvaillakaan. Ja luulisin että juuri tälläisestä neljän päin kurssista saa enemmän irti kuin vaikka neljästä yksittäisestä kurssipäivästä. Oli kiva kun opimme vähän tuntemaan toisiamme, ja myös kokit oppivat vähän tuntemaan meitä, ja me kokkeja. Mikä mahtava henkilökunta, mikä mahtava ilmapiiri ja miten inspiroiva ympäristö. Voin kyllä suositella tätä kurssia ihan kaikille, kenelle se vaan on mahdollista toteuttaa. Ainakin tällä kurssilla suurin osa oli ihan tavallisia kotikokkeja, tai sellaisia jotka eivät juurikaan ole kokanneet, mutta haluaisivat tehdä enemmän ruokaa itse. Mahtava tilaisuus inspiroitua, nauttia kauniista ympäristöstä ja saada uusia ideoita. Ja innostua, koko kurssi pursusi intoa, taidoista riippumatta.

11 kommenttia:

Sari - CampaSimpukka kirjoitti...

Ei tuosta voi muuta sanoa kuin että upeaa! Ja hienoa, että jaksoit päivän päätteeksi kirjoittaa aina postaukset. Kokemukset menevät niin pian sekaisin päässä, kun paljon tapahtuu nopeasti, että vaikea olisi jälkeenpäin enää muistaa ja kirjata ylös. Nyt sinulla on hieno postaussarja koko kurssista jo olemassa. :)

Ulla kirjoitti...

Huomasin eilen sinnitteleväni ja odottavani raporttia leivontapäivästä. En jaksanut ja nyt oli mukava aloittaa päivä lukemalla se. Kiitos! Kunhan loppukesän ja syksyn asiat ensi viikolla selviävät, alan järjestää omaa reissuani. Saanhan kysellä majoituspaikastasi tietoja, kun tulee ajankohtaiseksi?

sauvajyvänen kirjoitti...

Campasimpukka, olisin ehkä kirjoittanut muutenkin, mutta huomasin Campacaminosta kuinka kiva oli lukea päivän päätteeksi mietteitä ja se antoi lisäpuhtia, kiitos siitä. Lisäksi tajusin jo ekan päivän aikana, että uutta tulee niin paljon, että helpottaa jos aina päivän päätteeksi kirjoittaa asioita ylös muistia kuormittamasta. Alun alkaen ajattelin että olisin laittanut reseptin joka päivältä, mutta heti huomasi että muuta kirjoitettavaa oli jo niin paljon, ettei siihen olisi enää viitsiminen riittänyt. Laitan varmasti reseptejä sitä mukaa kuin niitä kotona kokkailen.

Ulla, eilen meni joo myöhään kun piti viestitellä kotiväen kanssa ensin :) Ja ilman muuta kysele mitä vaan, sähköpostiosoite löytyy tuosta sivupalkista.

Ulla kirjoitti...

Tottakai kotiväki ensin. Reseptejä jään odottamaan. Minä olen tehnyt pork pie'ta usein, koska ystäväpiirissäni onnpaljon brittejä, jotka niitä kaipaavat.
Palaan asiaan sähköpostilla ensi viikolla, kiitos!

Tuplaespresso kirjoitti...

Kiitos hienoista raporteista. Ihan tässä jo alkaa kohta suunnitella omaakin reissua River Cottageen.
Miten me saataisiin jokin suomalainen tv-kanava näyttämään nuo kaikki rc-jaksot, vai pyytääkö BBC niistä liikaa?
p.s. Saitko edes pienen palan taikinajuurta vastaisen varalle ;)

Ulla kirjoitti...

Ihanaa, että sulla oli noin mielettömän hieno reissu ja kiitos, kun raportoit siitä meille tänne ruudun taakse.

Upeat leipomukset sait aikaan. Tuo pork pie on ihan taideteos, samoin kuin nuo leivät!

Unknown kirjoitti...

JOOOOOOO vaaditaan kaikki River Cottaget Ylelle!
Kiitos kun kirjoitit ja kuvasit, oli hienoa seurata kurssia ja varmasti näitä tulee luettua vielä kauan jälkeenpäinkin :)

sauvajyvänen kirjoitti...

Tuplaespresso, kyllä, saimme kaikki taikinajuurta mukaan. Sama juuri ollut River Cottagen alusta asti. Ja joo, nyt vaan kaikki painostamaan tv-kanavia että edes joku ostaisi oikeudet Suomeen.

Kiitos Ulla :)

Muikku Verkko, juuri niin!

Merja | Ripaus tryffeliä kirjoitti...

Aivan huikee reissu! Tuo innostus tarttuu, olen ihan täpinöissäni tällä puolen ruutua! Pitää ensin hoita pari reissua alta pois ja sitten Englantiin. Ei ollut mun must visit -listalla ennen näitä sun juttuja muuten :).
Onko sulla jossain aiemmassa postauksessa ollut noin hintoja mitä kurssi kustantaa?

sauvajyvänen kirjoitti...

Kurssi on tällä hetkellä (ja oli sitä viime vuonnakin) 780 puntaa. Jos liittyy jäseneksi, saa 10% alennuksen. Ja välillä alennuksia on muutenkin, niitä kannattaa vähän kyttäillä. Tällä hetkellä punnan kurssi on sellainen, että matka tuntuu ihan edulliselta, ainakin jos vertaa muutaman viikon takaiseen kurssiin. Pidin sitä aiemmin aika kalliina, mutta jos ajattelee henkilökunnan määrää ja raaka-aineiden tasoa, en enää ajattele niin. Rahoille sai todellakin vasstinetta, myös tuolla vanhalla valuuttakurssilla.

sauvajyvänen kirjoitti...

Täytyy vielä tulla kommentoimaan, että söimme eilen piirakan salaatin kanssa päivälliseksi. Se oli ihan tosi hyvää, todellinen onnistuminen keittiössä! Mies sanoi heti että tätä saa tehdä uudestaan koska vaan, ja varmasti teen. Ja kyllä oli leipäkin hyvää, vaikka ei enää ihan tuoretta ollutkaan.