tiistai 31. heinäkuuta 2018

Palsta ja mökin kasvimaa heinäkuussa 2018


Aika mennä viipottaa sellaista vauhtia. että heinäkuun palstakuulumiset ehtivät juuri ja juuri heinäkuulle. Jos viime kesä muistetaan jatkuvista sateista, viileydestä ja ankeudesta, niin tämä kesä totisesti muistetaan jatkuvasta helteestä. Ei pilven hattaraa (paitsi kuunpimennyksen aikaan), ei pahemmin tuulenvirettäkään, mutta aurinkoa, paahtamista ja hellettä päivästä ja viikosta toiseen. 

Sato näyttää hyvältä, suorastaan oikein hyvältä. Salaatti on pettymys, mutta sen nyt tiesikin, että sadekesän veroista salaattia ei kuumana kesänä kasva. Tällä hetkellä näyttää siltä, että se tulee olemaan ainoa pettymys tälle vuodelle, se on hyvin se.


Kastella on pitänyt, ja paljon ja vielä heinäkuun lopussakin. Minähän kastelen kunnolla silloin kun kastelen, eli aikaa siihen on mennyt. Apua olen saanut palstanaapurilta (hänen sadetin osuu palstalleni aina välillä) ja loput kastelut olen hoitanut itse. Keskimäärin olen kastellut kerran pari viikossa, mutta aina niin, että maa kastuu syvälle saakka. Aika rauhaisa fiilis sitä on letkun päässä seisoessa tuntitolkulla, unohtuu työasiat ja muut asiat aika tehokkaasti.


Kesäkurpitsaa on jo syöty paljon ja annettu poiskin. Spagettikurpitsaa on vaikka kuinka monta alkua hyvässä kasvussa. Kurpitsat ovat vasta kukassa, eli niiden sato riippuu loppukesästä, mutta paremmalta näyttää kuin vuosiin. Avomaankurkkua on tullut hienosti, mutta olemme syöneet kaikki sellaisenaan, säilöttäväksi asti ei vielä ole jäänyt. Tällä viikolla taidan tehdä yhden erän chili-kurkkuja.


Sipuli kasvaa upeasti savimaassa, oli vuosi mikä tahansa. Sipulin takana purjot, sitten on tyhjäkö penkki ja taaempana punajuuret. Kuten näkee, olen hyvin suurpiirteinen kitkijä. Kun arki palaa taas normaalin rytmiin, yritän ehtiä käydä kitkemässä isompia rikkaruohoja niin, etteivät ihan kamalasti siementäisi.


Myös mökin kasvimaa voi hyvin, kaikki on runsaassa kasvussa. Harvennuspunajuuria riitti syötäväksi, samoin sipuli alkaa olla syötävän kokoista. Salaatit ovat jo ylikasvaneita, herneet sopivia. Kukkia minulla on vähemmän tänä vuonna kuin yleensä, miten se tila tuntuu aina loppuvan kesken.


Kesäkurpitsat ja kurpitsat ovat vielä pieniä ja aloittelevat kukintaansa. Toivotaan pitkää ja lämmintä syksyä, niin satoa ehtisi saada mökiltäkin. Minä olen kastellut kasvimaan muutaman kerran, isä on tainnut kastella ainakin kerran. Hyvä sato papuja, herneitä, härkäpapua, sipulia ja punajuuria tulossa tännekin.

Isot punajuuret nyrkin kokoisia palstalta, pienet harvennuspunajuuria

5 kommenttia:

Sari - CampaSimpukka kirjoitti...

Kauniin värisiä nuo pikkuiset punajuuret!

sauvajyvänen kirjoitti...

Kiitos! Tuo keltajuuri on minun suuri suosikki, tykkään siitä vielä enemmän kuin punajuurista. Hieno sato on siitä kasvamassa, saattaa riittää säilöttäväksi saakka :)

Sari - CampaSimpukka kirjoitti...

Muistan kerran, kun tein joko punajuurista tai keltajuurista ruokaa ja kerroin ostaneeni kaksi tai kolme juurta ja sinua nauratti, kun sinulla puhutaan aina vähintään kiloista, ei kappaleista. :D En vieläkään ole kovin hyvä ja innokas juurien käyttäjä, mutta pitäisi kyllä opetella.

Ulla kirjoitti...

Onnittelut upeasta sadosta! Meillä halla, ötökät ja kuivuus nitistivät sadon pienimmäksi naismuistiin. Osa kasvimaista on jo tyhjillään. Mutta eipä se haittaa, kun on viimeinkin ollut mahtava kesä :-)

sauvajyvänen kirjoitti...

Sari, muistan saman keskustelun, se oli hilpeää. Kannattaa kokeilla niitä keltajuuria, ne on minusta jotenkin hienomman makuisia, ja niistä puuttuu se lievä maamaisuus mikä tökkii joillain punajuurissa. Minä olen ollut viime vuosina aavistuksen kyllästynyt punajuuriin, olin niiden suurkuluttaja aikana jolloin ne eivät vielä olleet suosittuja. Mutta keltajuuri on pelastanut kyllästymiseltä, ne maistuu aina.

Ulla, meillä ei halla vienyt mitään, kylmä kyllä vei maissit, mutta ei niistä ikinä muulloinkaan mitään tule, eli en edes muista niitä mainita. Tällaisena vuotena savimaassa on se hyvä puoli, että se pitää hyvin vettä. Eli kun sen kastelee oikein kunnolla, se pärjää hyvin monen monta päivää. Palstalla on muutamia jotka viljelevät lavoissa ostomullassa, ja heidän sadolle on kyllä käynyt aika huonosti. On minullakin tyhjiä alueita itämättömuuden takia, mutta kaikki mikä iti, rönsyilee nyt suuresti.