maanantai 6. kesäkuuta 2016

Helppo mansikkapenkki


Minä luin viime vuonna puutarhalehdestä jutun, jossa neuvottiin käyttämään räsymattoa alustana oikein rikkaruohoisella maalla. Vanhanajan räsymatto estää rikkaruohojen kasvun läpi, mutta mahdollistaa pieneliöistön liikkumisen. Tämä jäi mieleeni silloin mansikkapenkkiä verten. Minä olen haaveillut pienestä mansikkapenkistä pitkään, mutta aina ajatellut että sen perustaminen mökin savimaalle on liian työläs urakka. Viime kesä meni hedelmätarhan perustamisessa ja lisäpuiden istuttamisessa puutarhaan, joten mansikkapenkki jäi suunnitteluasteelle. Tänä kesänä sen sijaan suuria projekteja ei odottanut mökillä, joten pistimme isän kanssa mansikkapenkin pystyyn viikonloppuna ennen juhliin lähtöä.


Kaikki alkoi räsymatosta, kiitos työkaverille lahjoituksesta. Kokeilimme monta kohtaa, ennen kuin hyvä paikka löytyi. Asetimme maton ihan sellaisenaan nurmikon päälle. 


Maton päälle kärräsin ison kottikärryllisen hyvin palanutta lehmän lantaa. Toinen kottikärryllinen oli puoliksi lantaa ja puoliksi kompostinpohjaa, sellaista murumaista saven väristä maata. T'ämä levitettiin lannan päälle, ja lopuksi levitimme vielä säkillisen puutarhamultaa joka oli jäänyt kukkapenkistä yli.

Maan päälle levitin mansikkakankaan ja käänsin reunat maton alle. Tein viillot joista istutin mansikantaimet multaan. Toisessa rivissä on 10 Coronaa, toisessa 10 Bountya. Esikoinen huomautti että laitoin väärät määrät instaan, minulla oli tusina mielessä, mutta 10 niitä kumpaakin oli. Lopulta kastelin vielä maan märäksi. Tämä mansikkakangas on siitä hienoa, että vesi valuu sen läpi. Teimme pienet kuopat keskelle, joihin vesi voi jäädä ennen kuin valuu läpi.

Vielä pitää rakentaa suojakehikko, jotta isän suojelemat räksät ja muut linnut eivät syö satoa, vaan saamme ihan itse nauttia mansikoista. Pidetään peukkuja että tämä toimii.

5 kommenttia:

marketta kirjoitti...

Minä laittelin juurikin kaikki vanhat räsymatot katteeksi meidän kasvimaalle ja huonoksi mennyttä heinää päälle. Meillä on myös onni omistaa savimaata! =D

Ulla kirjoitti...

Onnea uudelle mansikkamaalle! Näyttää hienolta, ja marjat pysyvät puhtaina.

Itse donkkasin mansikat sellaisinaan kasvimaalle, ja lopputuloksena on viidakkomainen, tiheä kasvusto ja maassa homehtuvat marjat...

mammukka kirjoitti...

Meillä ei ole mansikka maata kun jotenkin pidän työläänä sen perustamista, mutta tämä voisi olla ratkaisu! Kiitos!

sauvajyvänen kirjoitti...

marketta, kiva kuulla että muutkin käyttävät räsymattoja rikkaruohojen esteenä.

Ulla, katsotaan sitten parin vuoden päästä että mitä mieltä olen tästä penkistä ;)

mammukka, kokeiluun vaan. Kiva kuulla jos jutusta oli inspiraatioksi.

Anonyymi kirjoitti...

Onko ollut hyvä tällä tyylillä mansikkamaa? Itsellä nyt projektina aloittaa sellaisen teko mutta ohjeita on vähän joka mallia ja tämä vaikutti aika helpolta tyyliltä ☺️