perjantai 21. elokuuta 2015

Kirsikkapiirakka kirsikkasoseesta


Kuten näkyy, kirsikkasaalis oli tänä vuonna melkoinen. Suurin osa meni mehuksi ja hyytelöksi, vähän hilloksi, ja vähän halusin kokeilla onnistuuko vanhanaikaisella sosemyllyllä erottella kirsikat ja kivet. Kyllähän se onnistui, vähän meni hedelmää hukkaan, mutta kaiken kaikkiaan olin ihan tyytyväinen. En katsonut paljon kirsikkaa kului, mutta käytin niin paljon kirsikkaa että sain 4 dl sosetta. Piirakan tein samaan tyyliin kuin olen tehnyt ennenkin, tosin pienempään vuokaan tällä kertaa. 

4 dl jauhoja
1 tl suolaa
130 g voita
0,8 dl piimää

4 dl soseutettua kirsikkaa
1,75 dl hillosokeria
2 rkl maissitärkkelystä


Valmista pohja ensin. Sekoita jauhot ja suola, ja niihin pehmeä voi. Lisää piimä ja sekoita tasaiseksi. Taputtele puolet vuokaan (halkaisijaltaan n. 20 cm), ja siirrä se ja loput taikinasta jääkaappiin odottamaan.

Laita sosemyllyyn kirsikoita, mylly kulhon päälle ja kierrä kahvasta niin että kirsikoiden hedelmäliha valuu kulhoon. Kun kiviä kertyy paljon myllyyn, lusikoi niitä tilaa viemästä. Lisää kirsikoita kunnes olet saanut riittävästi sosetta. Sekoita soseutettujen kirsikoiden sekaan sokeri ja maissitärkkelys. Kaada täyte pohjan päälle. Kauli loput taikinasta pyöreäksi levyksi ja siirrä kaulimen/voipaperin avulla piirakan päälle. Tiivistä reunat. Paista piirakkaa 250 asteessa n. 35 minuuttia. Pidä foliota piirakan päällä ensimmäiset 20 minuuttia, jottei kansi tummu liikaa. Anna jäähtyä vähintään kaksi tuntia ja nauti sellaisenaan tai jäätelön kanssa.

Piirakasta tuli hyvä, maistui myös lapsille, toisin kuin sellainen piirakka jossa kirsikoista on vain poistettu kivet. Ensi kerralla käytän perunajauhoa, niin täyte pysyy kirkkaampana.

3 kommenttia:

Merja kirjoitti...

Olen seurannut sun kirsikkapostauksia kateudesta punaisena. Ihana piirakka!

Ulla kirjoitti...

Kateudesta punaisena täälläkin! Ja vesi kielellä!

sauvajyvänen kirjoitti...

Tämä oli kyllä ihan poikkeuksellinen postausrypäs, ja mukava :)