maanantai 19. lokakuuta 2020

Laiskan sadonkorjaajan "soffrito"


Yksi tärkeitä arkikokkausta helpottavia asioita on soffritto, tuo italialainen pyhä kolminaisuus - sipuli, porkkana, selleri - haudutettuja kasviksia (en nyt avaudu äffien ja t-kirjainten lukumääristä). Sitä kannattaa valmistaa iso määrä kerralla ja pakastaa, näin saa nopeasti kastikkeen, joka maistuu siltä kuin ruokaa olisi haudutettu pitkäänkin. Ensimmäisen kerran luin tästä Hannelen Kokit&Potit-blogista ja innostuin heti! Campasimpukka jatkojalosti tätä eteenpäin haudutuspadassa tehtäväksi tuossa hävinkintorjuntalaatikossa.

Olen kasvattanut porkkanaa tänä vuonna muutaman vuoden tauon jälkeen, ja upeaa porkkanaa onkin. Satoa on tullut enemmän kuin olen ehtinyt käyttää, eikä minulla ole sille säilytystilaa talven varalle. Tähän soffritoon olen upottanut monia monia kiloja sadonkorjuun kasviksia ja mieli hyrisee tyytyväisyyttä kun olen saanut kasvikset käytettyä ja säilöttyä tulevaa arkea helpottamaan. 

Olen tehnyt soffritoa useamman kerran haudutuspadassa. Suuren määrän pilkkominen ihan pieniksi kuutioiksi ottaa kuitenkin aikansa, ja vaikka kuinka pieneksi pilkon kasvikset, aina joku bongaa sellerinpalan kastikkeesta ja kysyy, että mikä tämä on. Niinpä siirryin alkuperäisestä ohjeesta vielä yksinkertaisempaan versioon, samalla käytin muutakin sadonkorjuun satoa.

Tarkkoja määriä minulla ei ole tähän, mutta olen täyttänyt ison haudutuspatani ääriään myöten täyteen. Olen myös lisännyt hävikkiuhan alla olevia kasviksia, tällä kertaa mukaan mahtui muutama tomaatti ja paprika sekä viimeisestä palstan kesäkurpitsasta pätkä. Kasvikset siis vaihtelevat sen mukaan, mitä sattuu olemaan. Porkkanaa oli nyt ylivoimaisesti eniten.

muutama kilo porkkanaa 
muutama oikein iso palsternakkaa
muutama varsi varsiselleriä
muutama sipuli
muutama tomaatti
muutama paprika
pätkä kesäkurpitsaa
nippu persiljaa
tuoretta timjamia
n. 1 dl oliiviöljyä

Kuori ja pilko kasvikset, siirrä ne haudutuspataan. Voit jättää ne aika isoiksi paloiksi, sillä kaikki soseutetaan lopuksi. Lisää myös yrtit pataan ja kaada päälle reilusti öliiviöljyä. Hauduta kasviksia asetuksella high 3-4 tuntia. Sekoita niitä muutaman kerran tänä aikana. Jatka hauduttamista asetuksella low nelisen tuntia. Ajat eivät ole tarkkoja, vähempikin riittää jos se sopii aikatauluun paremmin. Soseuta lopuksi kasvikset sauvasekoittimella soseeksi, jäähdytä ja pakasta erissä.

Nopean ja maukkaan kastikkeen saa käyttämällä valmiiksi pakastetun pussin näitä kasviksia sekä valmiiksi paistettua ja maustettua jauhelihaa (jota myös löytyy pakastimesta), tai vaihtoehtoisesti jotain mieluista lihankorviketta sekä lisäämällä purkin tai kaksi tomaattimurskaa. Kastike saa hautua saman ajan kuin pasta kiehuu ja hyvä ja maukas ruoka on valmis vartissa. Toki tämä sose sopii kaikkiin kastikkeisiin, patoihin, keittoihin, mihin vaan.

4 kommenttia:

Sari - CampaSimpukka kirjoitti...

Minunkin pitäisi tehdä taas, olen tainnut käyttää kaikki pussit jo pakastimesta. Todellakin nopeuttaa ruoalaittoa, kun saa sen perusmakumaailman niin helposti.

Ulla kirjoitti...

Onpa hyvä ja monikäyttöinen säilöntämuoto. Ja todellakin nopeuttaa ruuanlaittoa.

Sohvi kirjoitti...

Halusin tulla kertomaan! Ohjeesi pelastavat aloittelevan riistakokin! Miesväki sai metsäkauriin. Hoitivat kyllä itse käsittelyn, ja itse ruho on vasta laitettu riippumaan. Mutta. Ne sisäelimet. Ei mistään meinaa löytyä ohjetta, miten tuon kokoisen, nuoren elukan sydän tai maksa laitetaan (etenkään kun kumpaakaan ei kesymmältäkään eläimeltä ole aiemmin laittanut) van täältä löytyi ohje. Ohjeista osviittaa otin tässä vaiheessa esikäsittelylle; ei arvaa suorilta käsin pakkaseen viskata mitään, ennen kuin tietää, mitä siitä myöhemmin tulee. Myös paistiohjetta odotamme kieli vyön alla että päästään testaamaan!

sauvajyvänen kirjoitti...

Sari, tätä tosiaan on hyvä olla pakastimessa.

Ulla, juuri niin. Erityisen hyvä mieli tulee siitä, kuinka pieneen tilaan se menee, kun tila on kortilla aina.

Sohvi, voi miten mukava kuulla, että blogista on apua :) Tulin tosi iloiseksi kommentistasi!