tiistai 13. lokakuuta 2020

Teerikeitto noodeleillaTätä kirjoitusta älkööt riistapuristit lukeko, te jotka olette sitä mieltä, että riistalle sopii mausteeksi vain suola ja voi, ja ehkä lisäksi korkeintaan vähän pippuria. Eikä kannata lukea teidänkään, joilla ei koskaan riista piiloudu pakastimen uumeniin. Tämä resepti ei ole kenellekään teille, jotka olette sitä mieltä, että riista maistukoot riistalle ja sitä älkööt tehtävän muulloin kuin riista-aikaan tuoreena.

Minä tein nimittäin teerikeittoa Tim Maddamsin Game-kirjan ohjeella, vähän muokaten. Olen ostanut kirjan monta vuotta sitten, ja edelleen löydän siitä uutta kokattavaa. Vaikka kirjassa ei ole hurjaa määrää ohjeita, on resepteissä sellaista oivaltavaa riistan käyttöä mihin harvoin törmää.

Kyseessä ei ole tämän vuoden riistakaudella ammuttu teeri, vaan aikaisemmalla. Kirjan ohjeessa käytettiin kahta vanhaa lintua, minulla oli nyt vain yksi, ja tein keiton näin:

1 teeri
reilu 1 l vettä
1 valkosipulin kynsi
½ dl soijakastiketta
reilu pala inkivääriä viipaloituna
1 tähtianis (tai puolikas)
1 chili

teeren rintafileet
ripaus viismaustetta
suolaa ja pippuria
öljyä paistamsieen

150 g munanuudeleita
1 sipuli ihan ohueksi leikattuna
mangoldia suikaleiksi leikattuna

Irrota rintafileet ja siirrä syrjään. Paahda rankaa ja koipia (ja sydäntä ja kivipiiraa) n. 20 min 200-asteisessa uunissa. Laita ranka ja koivet (ja sydän ja kivipiira) kattilaan ja lisää vettä niin, että kaikki peittyy.  Nosta kiehuvaksi ja kuori vaahtoa niin kauan kuin sitä muodostuu. Lisää valkosipulin kynsi, soija, pala inkivääriä ja chili viipaloituna sekä tähtianis. Keitä lientä tunti. Siivilöi liemi talteen, ota myös koipien liha ja sydän ja kivipiira talteen myöhempää käyttöä varten.

Mausta fileet viismausteella, suolalla ja pippurilla. Paista öljyssä kuumalla pannulla 2-3 minuuttia puoleltaan. Anna vetäytyä sillä aikaa kun valmistat keiton.

Keitä nuudelit liemessä lähes kypsiksi. lisää keittoon ihan ohueksi leikattu sipuli ja mangoldi ja anna vielä kiehahtaa (Tim käytti kevätsipulia ja kaalia, mutta minulla ei ollut niitä). Annostele keitto ja nosta suikaloitu liha keitolle. Koristele chilillä ja ruohosipulilla. Minä pakastin muutaman desin lientä myöhempää käyttöä varten, liemi oli todella hienon makuista, mausteet korostivat hienoa teeren makua, eivät peittäneet sitä.

Hyvä keitto, niin tosi hyvä. Ei suuri annos lihaa neljälle, mutta pärjäsimme uunituoreiden sämpylöiden kanssa. Etenkin kuopus tykkäsi, kehui ruokaa moneen kertaan (tätä ei kovin usein kuule) ja se oli erityisen mukavaa. 


3 kommenttia:

Tuplaespresso kirjoitti...

Me muut olemme vain kateellisia sinulle siitä, että pakastimessasi riittää riistaa monenlaisiin kokeiluihin. Lihakaupan tiskillä kun ei näy teertä eikä pakastealtaassakaan paljon muuta lintua kuin tarhasorsaa. Vesi kielellä luetaan sinun reseptejäsi :)

Sohvi kirjoitti...

Sopiskohan tämä kyyhkylle myös? Teeret on riistanhankkija viime vuosina toimittanut "ohiammuttuina", jos kanalintujahdissa ylipäätään on käyty. Kyyhkyä sen sijaan riittäisi.

sauvajyvänen kirjoitti...

Tuplaespresso, :D Kannattaa kokeilla muistakin linnuista, vaikka siitä tarhasorsasta.

Sohvi, varmasti on hyvää kyyhkyistä. Kannattaa varata silloin useampi kyyhky, tämän kokoiseen keittoon ainakin kolme tai ehkä neljäkin. Meillä päin on pikkuhiljaa kanalintujen kannat alkaneet toipua, paljolti varmastikin aktiivisen pienpetopyynnin ansiosta. Mutta harvinaista herkkua edelleenkin, ja nuoret linnut syödään meillä melko perinteiseen tapaan valmistettuna.