sunnuntai 2. syyskuuta 2018

Jänishampurilaiset


Elokuun Delicious-lehdessä oli Gill Mellerin ohje kani-burgereille, hän kutsui niitä tuttavallisemmin nimellä bunny burgers. Minä sain reseptistä loistoidean, eli käyttäisin burgerehin jäniksen jauhelihaa.  Jäniksen metsästyskausikin on juuri sopivasti alkanut.

Muuten en tehnyt purilaisia kuten ohjeessa, mutta ilman tuota ohjetta ei tätä ruokaa olisi syntynyt. Gill käytti kanin lihaa 700 g ja possunkylkeä 300 g, tässäkin olisi voinut olla vähän enemmän possua, mutta mehukkaita pihvejä tuli näinkin. Minulla oli reilu annos lihaa, koska käytin kokonaisen jäniksen, lopusta taikinasta tein lihapullia jotka pakastin myöhempiä arkisia herkkuhetkiä varten, ja osasta jauhelihaa tein loistavan pastakastikkeen. Luista keitin liemen, ja kaikenkaikkiaan meidän perhe syö tästä jäniksestä n. 6-7 kunnon ateriaa ja sen lisäksi liemestä riittää vaikka kuinka moneen ruokaan hyvää makua.

1 jänis (liha-luupaino n. 3 kg)
500 g possunkylkeä tai muuta rasvaista possua
pala kuivanutta vaaleaa leipää (tai 1 dl korppujauhoa)
1 iso oksa rosmariinia
muutama oksa timjamia
kourallinen persiljaa
2-3 tl suolaa
reilusti musta- ja valkopippuria
1 tl savustettua chiliä (Aji Cristal, Chipotle ja Rocato)

voita/öljyä
juustoa

Jauha jänis jauhelihaksi. (Ota luut lihoineen talteen ja keitä niistä liemi.) Jauha myös possun kylki jauhelihaksi, possun pitää olla todella rasvaista palaa, älä siis käytä valmista possun jauhelihaa. Minä jauhoin lihat kahteen kertaan. Laita lopuksi kuivaneet leivänkannikat (minulla oli omaa juurileipää sopivasti kuivahtaneena) lihamyllyyn, ne putsaavat sopivasti myllyn eikä lihaa mene hukkaan.

Ota haluttu määrä jauhelihaa ja leivänmurua kulhoon, minulla oli lihaa tähän yhteensä vajaa 2 kg, joista siis yli puolet meni lihapulliksi. Pilko yrtit pieneksi ja lisää ne ja muut mausteet lihan joukkoon. Työstä taikinaa muutama minuutti, siihen saa tulla ihan tiivis rakenne. Muotoile pihvit valmiiksi, minä käytin taikinaa n. 150 g/pihvi. Paista pihvit voin ja öljyn seoksessa n. 4-5 minuuttia puoleltaan, lisää viimeisen minuutin parin ajaksi myös juustoa.

hampurilaissämpylät
majoneesi
itsetehty ketsuppi
chili-kurkut Satu Koiviston tapaan
tomaatti

Kokoa hampurilaiset: levitä sämpylän päälle vähän majoneesia, lisää pihvi juuston kanssa, lisäksi ihanaa ketsuppia ja sopivia kasviksia. Syötiin lohkopottujen kanssa.

Aivan upeat burgerit, purilaiset olivat myös lasten suosikkeja. Haluaisin maistattaa näitä burgereita jokaisella, joka dissaa jauhelihaa. Kaiken sen ajan ja vaivannäön arvoista, upea riistasunnuntain ruoka.

Ei kommentteja: