keskiviikko 22. elokuuta 2018

Kurpitsainen kantarellikeitto


Löysin kuin löysinkin muutaman kantarellin mökiltä vakipaikoilta. Kiersin myös lähimetsät, mutta siellä ei ollut sieniä ollenkaan, pitää vielä odotella jos vaikka sateiden jälkeen sieniä nousisi. Loistava ajoitus näillä sienillä, Campasimpukka oli juuri tehnyt kantarellikeittoa. Se oli erilainen keitto mitä olen itse tehnyt, siihen tuli kesäkurpitsaa ja keitto ajettiin sileäksi. Mikä loistava idea!


Minulla ei ollut sopivan kokoista kesäkurpitsaa juuri nyt, mutta kurpitsasato on valmistumassa, ja komea sato onkin tulossa. Hain palstalta yhden Hokkaido-kurpitsan (=Potimarron), samalla otin myös härkäpapuja ja siemenestä kasvatetun sipulin, joka on tässä syksyn alussa ihan oikea kevätsipuli. Tästä määrästä tuli hyvä annos yhdelle.

voita/öljyä
n. 200 g kurpitsaa kuorittuna (Hokkaido)
pieni sipuli
n. 115 g kantarelleja
2-3 dl hyvää lientä
pikkuloraus kermaa (voi jättää poiskin)
suolaa ja pippuria myllystä

tuoretta härkäpapua (jos on)

Kuullota pilkottua kurpitsaa ja sipulia pannulla voissa ja/tai öljyssä, muutama minuutti on hyvä. Lisää vähän pilkotut sienet, ja jatka toinen muutama minuutti. Kaada kasvikset ja sienet kattilaan ja lisää lientä niin että kaikki peittyy. Minä käytin nyt nopeaa kyyhkylientä vedellä jatkettuna, mutta mikä tahansa hyvä liemi käy. Keitä reilu 5 minuuttia ja aja sen jälkeen keitto sileäksi sauvaseoittimella. Lisää halutessa pikkuloraus kermaa, mausta suolalla ja pippurilla.

Samalla kun keitto valmistuu, keitä härkäpapuja muutama minuutti vedessä, jäähdytä ne kylmässä vedessä ja poista vahamainen kuori pavuista. Pilko kevätsipuli varsineen. Lisää pavut ja sipuli keiton päälle ja nauti upeasta keitosta. Tästä jäi hyvä mieli ja hyvä olo pitkäksi aikaa.

Tästä on myös helppo tehdä vegaaninen versio, käytä öljyä voin tilalla ja liemenä kasvislientä. Kerman voi jättää pois, tai käyttää kasviskermaa. 

2 kommenttia:

Viikonloppukokki kirjoitti...

Tulevana viikonloppuna täytyy tehdä kierros metsässä. Tiistain iltakävelyllä oli lupaus kanttarelleista. Kunpa löytäisi edes yhden ruuan verran!

sauvajyvänen kirjoitti...

Minäkin olin todella iloinen tästä löydöstä. Ja koska olin jo varautunut ettei sieniä tule yhtään, niin tämä oli ihana yllätys. Onnea kierrokselle!