tiistai 31. toukokuuta 2016

Sireenimehu eli syreenimehu


Kivistössä muistutti ystävällisesti että on sireenimehun aika. Viime vuonna ohjeen huomattuani kukinta-aika oli mennyt ohi, vai eikö sitä ollutkaan, joten mehu jäi tekemättä. Nyt muistutus tuli juuri sopivaan aikaan. Niin sitä lähdin viikonloppuna ison kattilallisen kanssa takapihan sireenipuskaan, ja poimin viiden litran kattilan täyteen kukkia. Alkuperäinen ohje on tuolta, minä vähän oikaisin mehunlaitossa, voi tehdä niin kuin minä tein, tai kurkata Kivistön ohjeen ja tehdä sen mukaan.

n. 30 sireenin kukkaa
1 l vettä
500 g sokeria
1 sitruunan kuori ja mehu
15 g sitruunahappoa

Kerää tavallista vanhanaikaista sireeninkukkaa, minulla oli sitä perinteistä vaalean liilaa, ja yksi iso kukinto tummaa violettia väriksi, myös valkoinen kävisi (jos sitä olisi, tosin silloin jää väri tulematta). Huuhtele kukat pariin kertaan kylmässä vedessä, jotta kukat puhdistuvat. Riivi kukinnot esim. suureen kattilaan. Pese sitruuna, kuori se ohuelti ja lisää kuoret kattilaan. Purista sitruunasta myös mehu kattilaan. Kiehauta vesi ja sokeri ja anna kiehua kunnes sokeri on liuennut. Kaada kiehuva sokerivesi kukkien päälle ja sekoita sitruunahappo joukkoon. Anna jäähtyä. Siirrä liemi jääkaappiin, minä laitoin kannen päälle. Anna makujen uuttua kylmässä kaksi vuorokautta. Siivilöi mehu ja pakasta sopivissa erissä (tai jos olet oikea ruokabloggaaja, säilö se kauniissa steriloidussa pullossa). Jos mehun säilyttää jääkaapissa, se kuulemma säilyy n. kuukauden.

Tälle mehulle hyvä laimennussuhde oli 1:6. Minä ajattelin maustaa mehua tilkalla giniä jonain iltana. Esikoinen ehdotti, että tätä voisi laittaa ihan vähän veteen, jolloin saisi makuvettä. Mehu on hyvää, ja siitä saa juhlavan keskustelua herättävän boolin. Varmasti tulee kuitenkin tehtyä toistekin.

7 kommenttia:

Mari kirjoitti...

Juu, pakkaseen menee meilläkin tänä vuonna, jotta voi tehdä kesän makuisia drinkkejä myös vaikka talvella! Oma mehu on siis vielä tekemättä, meillä oli viikonloppuna yhä nupullaan. Toivottavasti ei ole mennyt yli nyt helleviikolla!

Anonyymi kirjoitti...

Kokeiluun menee.

marketta kirjoitti...

Kiitos ohjeesta! Juuri mietin, että mistä sen saisin. Joskus jostain blogista sen näin ja on pitänyt tehdä!

sauvajyvänen kirjoitti...

Mari, täällä olikin todella aikainen kukinta. Monista jo paras kukinta-aika on ohi.

Kannattaa kokeilla, niin hyvää on.

marketta, hyvä että löytyi :)

Sari - CampaSimpukka kirjoitti...

Minä juuri ehdin saada kukkia vielä tänään ja nyt mehu on uuttumassa! :)

sauvajyvänen kirjoitti...

Kerro sitten mitä tykkäsit. Täällä on kaikki kukinta niin ohi, että on vaan ruskeat kukinnon varret jäljellä.

Anonyymi kirjoitti...

Nyt kyllä yllätyin. Tein ekaa kertaa tätä ihan testimielessä. Mehussahan on ihan älyttömästi makua. Sitruunaa ei valitettavasti tekohetkellä ollut. Seuraavaan satsiin vois ostaa. Tätä vois viedä kesäälomaviemisiksi.