lauantai 14. toukokuuta 2016

Toukotyöt 2016


Nyt suurin osa toukotöistä alkaa olla tehtynä. Lähipeltokin on kylvetty muutama päivä sitten. Tämän vuoden kylvöt eroavat niin paljon suunnitelmista, ihan penkkijakoa myöten, joten laitoin ajantasaisen kuvan. Vieressä on uusi puolikas, mutta oikeasti se on tuon vanhan palstan alapuolella oikealla. Kuva vaan oli selkeämpi piirtää noin. Mittasuhteet eivät ole ihan oikeat, mutta sinne päin kuitenkin.

Sain tänään kylvettyä loputkin aikaisemmat kylvöt. Vielä puuttuu papupenkin pavut, kurpitsat, kurkut, hajuherne ja kaali. Purjon ja fenkolikin taimet on vielä ostamatta. Parsapenkki on rakentamatta, mutta osa parsoista on hankittu.

Peitin harsolla kaikki härkäpavut ja herneet, en halua kyyhkyparvea tänäkin vuonna syömään penkkejä tyhjäksi tässä vaiheessa. Palstan kylvöt ovat edenneet pikkuhiljaa, eilen ja tänään meni sellainen 8 h yhteensä, piti vähän kiirehtiä sateen alta. Maa onkin niin kuivaa että saisi sataa ihan kunnolla.

Aloitin kylvöt vapunpäivänä, silloin laitoin pihan kasvulaatikkoon salaatin, retiisin, tillin, persiljan, lehtikorianterin, sipulin ja porkkanan, kaikkea vähän. Palstalle istutin ensimmäiset perunat: 3 kpl Pink fir apple, 6 kpl Blue kongo, Rosamundaa, 1 vako Annabellea, 1 vako Columbaa ja 2 vakoa Ariellea.

Loppuviikosta keräsin 4 ämpärillistä juolavehnän juuria, ja jatkoin äitienpäiväviikonloppuna keräämällä toiset 4 ämpärillistä. Lauantaina tein kaikki penkit valmiiksi ja istutin erikoisemmat perunat: Mayan Gold, Highland Burgundy Red, Red Emmalie ja Violetta. Aloitin myös parsapenkkiä. Sunnuntaina 8.5. istutin sipulit ja kylvin porkkanat, lehtikaalit, nauriit, lantun ja mustajuuren.

Eilen kylvin palsternakan ja tänään kylvin punajuuret, kukat, salaattipenkin, härkäpavut ja herneet. Lehtikaali on peitetty tuholaisten varalta, herneet ja pavut lintujen takia, ja perunat kylmän takia. Nyt vaan odottelen kunnon sadetta ja lisää lämpöä.

Palstaa voisi tuijottaa vaikka kuinka pitkään, on se vaan kaunis se savipeltokin. Matkalla tuomi kukkii valkoisenaan ja kaikki tuoksuu keväältä. Hieno aika vuodesta juuri nyt.

6 kommenttia:

Campasimpukka kirjoitti...

Hei mekin hankittiin taimia tänään ja siemenperunoita, kun sai ostaa ihan muutaman kerrallaan. Ei meillä tarvita edes 2,5 kg pussia yhtä lajiketta, nyt oli Plantagenissa ihan pieniä pusseja meille vieraita lajikkeita. :) Huomenna taimet pääsevät istutuspusseihin. En muista kerroinko, että talvella yksi kasvihuoneen laseista pärähti miljooniksi paloiksi, tänään siihen laitettiin kennolevy tilalle.

sauvajyvänen kirjoitti...

Minustakin on kiva kokeilla eri lajeja. Muistatko minkä nimisiä perunoita teillä on? Hyvä että saitte kasvarin korjattua. Minun täytyy vielä tänään siirtää taimia suurempiin purkkeihin, saa odottaa iltaa se puuha.

Merja | Ripaus tryffeliä kirjoitti...

Sä olet jo pitkällä! Minä aivan ääneen perjantaina toivoin, että sataisi koko viikonlopun kun kroppa on niin poikki kääntämisestä. Olen saanut vasta persiljan ja härkäpavut maahan, porkkanoilla alkaisi jo olla kiire. Ennen sitä sadetta sain heitettyä hevonkakkaa perennoille ja parsoille, mutta koirat tulkitsee että minä lannoitin heitä varten :D. Kuinka syvälle aiot parsapenkkiä perustaa?

sauvajyvänen kirjoitti...

Joo ei ole kiirettä viellä, tuokin palsta on niin alavalla paikalla, että hallaa on ollut useana yönä vieläkin. Harso sentään suojaa. Minäkin toivoin sadetta kunnolla, mutta ei täällä ole tullut kymmentäkään milliä, taas kauhea hypetys säästä, ja pikkuisen vaan tulee. Jos sitä ei tule pian lisää, pitää mennä itse kastelemaan.

Minä kaivoin pintamaata pois siihen pohjasaveen saakka, siinä kohtaa ehkä sellainen 20-30 cm. Minulla on odottamassa 35 cm lautareunat, jotka nostavat lisää. Aion laittaa pohjalle kuitukankaan, sitten ehkä vähän hiekkaa jonka päälle tulee multaa ja hevosenlantaa. Miltä kuulostaa?

Merja kirjoitti...

Tampereella on ainakin toiveet toteutuneet, vettä on tullut ja tullut! Vaikuttaa erittäin hyvältä tuo parsaprojekti! Kuitukangas on must. Edellinen parsapenkki hiipui varmaan siksi että sinne pääsi naapurin aidasta niin paljon vuohenputkea, eikä siitä pääse eroon kuin maata kääntämällä... Eikä perustuksetkaan olleet niin perustellisia kuin uudessa penkissä. Oletko sä löytänyt eri parsalajeja? Parsantaimien löytäminen oli aikoinaan niin kiven alla, että otimme ne taimet mitä ainoastaan oli tarjolla.

sauvajyvänen kirjoitti...

Minä olen löytänyt kahdesta paikasta, otin kolme kumpaakin, mutta en ottanut ylös mitä lajiketta ovat. Tarkoitus on laittaa 10 taimea, vähän harmittaa, etten ottanut 5 ja 5. Nyt haen vielä kolmatta lajiketta, ja niitä otan sitten ainakin neljä. En tiedä onko fiksua laittaa noin montaa lajiketta, mutta kun en oikein tiedä mikä olisi hyvä, niin ajattelin että joku noista ainakin toimii.