torstai 26. toukokuuta 2016

Porsaan lapa haudutuspadassa

Tältä pata näytti kun tulin kotiin, hyvä pala lihaa jo syöty

Kari Aihinen opasti joku päivä sitten, että kannattaa satsata raaka-aineeseen, silloin riittää kaksi maustetta eli suola ja pippuri. Ei ole sattumaa, että hän on yksi lempikokeistani, sillä olen niin samaa mieltä, ollut aina. Minä satsasin raaka-aineeseen aikaisemmin tänä vuonna, ja tilasin pari pakettia mallaspossua. Viikonloppuna grillasin kassleria mökillä, mausteena suola ja pippuri, ja hyvää oli, ihan älyttömän hyvää.

Tänään valmistin lapaa haudutuspadassa vähän samaan tyyliin kuin Campasimpukka oli tehnyt porchettaa. Paitsi minulla oli siis se lapa lihana, sipuleita ei oltu marinoitu etukäteen, en grillannut mitään jne. Kyselin vielä lisäneuvoja Campakeittiöstä, ja lopputuloksena oli mitä paras liha. Sellainen todellakin kiireisen viikon ja pitkän työpäivän pelastus, ruoka joka tuo hyvän mielen vaikka miten olisi väsynyt. Minulla oli tänään pitkä työpäivä, joten laitoin lihan pataan aamuvarhaisella. Kun muu perhe tuli normaaliin aikaan kotiin, he söivät lihaa leivän päällä, ja niin minäkin tein sitten tunteja myöhemmin. Loput lihat odottavat huomista, tiedän jo mitä on tulossa. 

2 kg lapa hyvää porsasta
suolaa, pippuria myllystä

3 isoa sipulia
½ dl rypsiöljyä
2 rkl hyvää balsamicoa
2 rkl punaviinietikkaa
2 dl vettä
tuoretta timjamia reilusti

Ruskista lihaan hyvä pinta kunnon valurautapannulla. Suolaa ja pippuroi liha reilusti. Leikkaa sipulit renkaiksi. Kaada kulhoon öljy ja etikat ja sekoita sipulit joukkoon, sekoita hyvin. Laita haudutuspadan pohjalle sipuliseos ja sitten ruskistettu liha. Lisää vähän vettä ja tuoretta timjamia. Anna padan hautua asetuksella low n. 8-9 tuntia (tai mikä aika meneekään). Tässä vaiheessa liha hajoaa nostettaessa.

Syö liha joko ihan sellaisenaan patana, tai ota lihaa lautaselle ja siitä leivän päälle, salaattiin, ihan sellaisenaan tai ihan miten vaan. Tämän parempaa possua en muista syöneeni. Kuten Kari Aihinen sanoi, kun satsaa raaka-aineeseen, suola ja pippuri riittävät. 

Leipää, lihaa ja hautunutta sipulia

Ei kommentteja: