lauantai 13. helmikuuta 2016

Kyyhkymakkara

Ylhäällä hirven maksamakkara, keskellä kyyhkymakkara, alhaalla chorizot

Tänään taisi olla yksi mukavimmista lauantaista vähään aikaan. Sisko tuli meille yhden lapsen kanssa makkaratalkoisiin. Valmistimme kolmea erilaista makkaraa, söimme niitä hyvien salaattien kanssa ja nautimme jälkiruuaksi serkusten tekemää hedelmäsalaattia ja jäätelöä. Oli mukava puuhastella yhdessä ja vaihtaa kuulumisia samalla. Lapset touhusivat omiaan, olivat pulkkamäessä ja auttoivat keittiössä. Mukavaa yhdessäoloa koko päiväksi ja illan lopuksi jaoimme makkarat, kumpikin perhe saa monta ateriaa päivän aherruksesta. Minä vaihdoin makkara-aineet Vääksyn Myllyn jauhoihin, loistava diili, ja taas on jauhovarasto kunnossa.

Silloin kun jauhoin kyyhkyä jauhelihaksi ensimmäistä kertaa, taisin saada idean, että haluan tehdä makkaraa itse. Vähän siitä on aikaa, alle vuosi kuitenkin, niin tässä sitä ollaan. Mies oli lukenut lisää makkarateon saloista, neuvoi meitä, ja  niin päätimme kokeilla tähän makkaraan massan vaivaamista yleiskoneessa. Se kannatti, massa toimi paremmin ja makkara oli todella hyvää myös rakenteeltaan.

1,1 kg kyyhkyn jauhelihaa
400 g possun jauhelihaa
115 g (Hauhalan) hanhenrasvaa
200 g jauhettua silavaa
250 g sipulia pilkottuna ja kuullotettuna pannulla ja jäähdytettynä
tuoretta timjamia
tuoretta rosmariinia
3 tl viherpippuria morttelin kautta
1 tl valkopippuria
2 tl katajanmarjoja morttelin kautta
1 rkl suolaa
1½ dl makeaa omenaviiniä

Irrota kyyhkyn rintafileet rangoista, jauha fileet jauhelihaksi. Käytä lintujen rangat liemeen, ohje alla. Sekoita kaikki yleiskoneen kulhossa ja vaivaa taikinaa 15 minuuttia, kylmennä massa uudestaan. Paista pieni koepala, lisää tarvittaessa mausteita (ei tarvinnut). Pursota täyte siansuoleen. Keitä makkarat kyyhkyliemessä, johon on lisätty persiljaa ja rosmariinia 20 minuuttia. Tämän jälkeen makkarat voi joko pakastaa, tai paistaa heti 200 asteessa uunissa puolisen tuntia. Jos pakastat makkarat, paista ne samalla tapaa uunissa tai pannulla sulatuksen jälkeen.

Kyyhkyliemi:


14 kyyhkyn rangat
vettä niin että kaikki peittyy
2 sipulia
2 porkkanaa
1 palsternakka
1 varsisellerin varsi
rosmariinia
timjamia
katajanmarjoja
valkopippuria

Laita kyykyjen rangat reiluun veteen kattilaan, anna kiehua. Kuori vaahtoa niin kauan kuin sitä muodostuu, sen jälkeen lisää muut aineet. Keitä lientä pari tuntia ja siivilöi liemi uuteen kattilaan. Lisää tuoretta rosmariinia ja persiljaa ja keitä makkarat siinä. Otin liemeä talteen myös toista makkaraa varten. Sen jälkeen kun makkarat on keitetty, siivilöi liemi harson läpi ja pakasta esim patojen liemeksi.

Hyvää makkaraa, kertakaikkiaan. Pitkä vaivaaminen sai aikaan koostumuksen joka pysyi hyvin kasassa. Mieto makkara, lastenkin makuun hyvä. Kyyhkyn jauhelihaa tuli reilusti, säästin 400 g vielä pihvejä varten.

Ei kommentteja: