lauantai 18. huhtikuuta 2015

Vuokaleipä: jämäjuustot herkuksi


Minulla oli jääkaappiin kertynyt monenlaista juustojämää, pieniä cheddarpaloja, vähän parmesan-känttyjä ja olihan siellä yhden homejuustonkin reuna. Sellaisia, jotka yksin eivät ole oikein mitään, mutta yhdessä niistä sai hyvän kasan juustoraastetta. Niin sitten leivoin yhden vuokaleivän myöhäiselle aamiaiselle. Käytin taikinasta puolet tähän leipään ja toisesta puolikkaasta sain aamiaissämpylät.

5 dl vettä
1 tl suolaa
ripaus sokeria
½ hiivaa (25 g)
n. 1,1 l jauhoja (n. 660 g Vääksyn myllyn hiivaleipäjauhoja)

kaikki juustonkannikat mitä löytyy, n. 150 g
oliiviöljyä

Sekoita veden joukkoon suola, sokeri ja hiiva. Lisää jauhoja niin, että saat hyvän tuntuisen taikinan. Vaivaa yleiskoneella tai käsin niin, että taikinassa on hyvä sitko. Anna taikinan kohota vähintään kaksinkertaiseksi. Jos teet tämän puolen litran taikinan, käytä siitä puolet tähän leipään.

Kauli taikina suorakaiteen muotoiseksi levyksi. Raasta kaikki juustot ja levitä ne taikinan päälle. Kääri taikina rullalle ja leikka n. 5 cm pitkiksi  paloiksi. Nosta taikinakääröt leipävuokaan leikkuupinta ylös- ja alaspäin, anna kohota puolisen tuntia liinalla peitettynä. Kaada vähän oliiviöljyä päälle ja paista 225 asteessa n. 25 minuuttia. Anna leivän jäähtyä aavistuksen, leikkaa se viipaleiksi ja nauti hyvästä leivästä. Liian suolaista lasten makuun, mutta aikuiset tykkäsivät.

Tiesittekö muuten, että Vääksyn myllyn jauhoja saa nykyään pääkaupunkiseudultakin, nimittäin Kaartin kotikaupasta. Suosittelen käymään siellä vähintään jauho-ostoksilla, ihana kauppa muutenkin!

2 kommenttia:

Merja kirjoitti...

Hyvä idea! Mä aina hamstraan parmesaanin kantoja ribollittaa varten, mutta sitä keittoa tulee tehtyä aika harvoin :)

sauvajyvänen kirjoitti...

Tämä oli yllättävän hyvää, taitaa jatkossakin olla jämäjuustojen loppusijoituspaikka.