torstai 23. huhtikuuta 2015

Muistutus: se paras sima on hunajasima

Yksi ainoa sitruunankuori jäi kellumaan

Viime vuonna minua harmitti, kun laitoin siman liian myöhään käymään, ja munkit oli jo syöty kun simaa pääsi nauttimaan. Tänä vuonna ehkä keneltäkään netissä roikkuvalta asia ei ole päässyt unohtumaan, niin monta erilaista sokerista versiota on nähty tässä lähiaikoina. Mutta muistutan silti:

1) juuri nyt on hyvä hetki laittaa sima käymään niin se on vapuksi valmista ja kuplivaa
2) se ihan paras sima tulee kotimaisesta hunajasta!

Laitan tähän vielä viimevuotisen ohjeen muistutukseksi:

4 l vettä
450 g hunajaa
3 sitruunaa (sekä mehu että kuoret)
herneen kokoinen nokare tuorehiivaa

sokeria, rusinoita

Kiehauta litra vettä. Laita hunaja ämpärin pohjalle, ja lisää sitruunankuoret (pese sitruunat hyvin, kuori hyvin ohuelti kuoret niin, ettei niihin tule yhtään valkoista nilaa). Kaada päälle 1 l kylmää vettä ja 1 l kiehuvaa vettä. Sekoita niin kauan että hunaja on liuennut nesteeseen. Lisää loput 2 l vettä ja puristettu sitruunamehu. Lisää vesilkkaan sekoitettu hiiva ja sekoita vielä. Anna käydä lämpimässä n. 24 h. Pullota sima, lisää pulloon n. 1 tl sokeria/hunajaa ja pari rusinaa. Sima valmistuu jääkaapissa viikossa, huoneenlämmössä muutamassa päivässä.

Jos tälläinen "lasten" sima tuntuu liian kesyltä, kannattaa kokeilla pienpanimon tekemää simaa: Simapaja Oy valmistaa alkohollista simaa, jota saa tilattua Alkoon. Sitä nauttiessa voi kuvitella matkaavan ajassa taaksepäin aina keskiajalle saakka.

2 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Hienoa, että kotisimanteko elää.

Kaupallisia panimosimoja on mukava maistaa aina kun niitä on saatavilla - eli täälläpäin hyvin harvakseltaan. Kotona simasta saa kuitenkin valmistettua aivan yhtä vahvaa ja maukasta kuin kaupallisetkin tuotteet. Lähinnä lisätään hunajan eli käymiskelpoisten sokereiden ja hiivan määrää, sekä käymisajan kestoa. Lisäksi kokemus siitä, että tietää mitä tekee on (hygienian) kanssa kaiken A ja Ö :)

sauvajyvänen kirjoitti...

Näinhän se on. Monenlaista käymistuotetta sitä on tullut tehtyä joskus opiskeluaikana, nykyään se on jäänyt näihin "lasten"versioihin.