torstai 1. tammikuuta 2015

Marenkikranssi


Minun täytyy myöntää, että ostin joulukuun 2014 Maku-lehden ihan vaan kannen perusteella. Jos kannessa on upea pavlova niin sitähän on pakko kokeilla. Resepti taisi kolahtaa muihinkin, ainakin Kokkeillaan-blogissa sitä oli tehty. Kaikki näyttävät vähän soveltaneen ohjetta, niin minäkin, sillä kaikkia aineita ei ollut riittävästi, tai en halunnut käyttää ohjeen mukaisina. Minäkin vähensin sokerin määrää marengista, ja sitruunarahkan korvasin sitruunalla ja rahkalla, eikä minulla ollut kuin puolikas purkki mascarponea. Mutta hyvää oli, esikoinenkin totesi syötyään ison palan kakkua että saa tehdä toistekin.

4 kananmunanvalkuaista
2,25 dl erikoishienoa sokeria (Siro)
2 tl maissitärkkelystä
1 tl sitruunamehua

125 g mascarponejuustoa (käytä 250g jos sinulla on koko purkki)
200 g rahkaa
0,75 dl Siro-sokeria
½ sitruunan mehu

2 dl puolukoita
½ dl vettä
1 dl sokeria
½ dl siirappia (minulla vaalea ja tummaa)

granaattiomenan siemeniä

Vatkaa valkuaiset kovaksi vaahdoksi. Lisää sokeria vähän kerrallaan koko ajan vatkaten. Vatkaa lopuksi sekaan maissitärkkelys ja sitruunamehu. Laita nokareita kranssin muotoon leivinpaperille. Ohjeessa sanottiin halkaisijan olevan 30 cm, ja tuo lautanen on juuri sen kokoinen. Minusta kranssi jäi liian laajaksi, eli laitan ensi kerralla pienempään rinkiin. Paista marenkia 120 asteessa 1½ tuntia, tai vähän alle, riippuen uunista.

Sillä välin tee mascarpone-rahkatäyte. Sekoita kaikki aineet kulhossa ja jätä odottamaan kylmään.

Valmista myös puolikkasiirappi. Keitä puolukoita ja vettä hetki. Paseeraa puolukoista mehu puhtaaseen kattilaan. Lisää sokeri ja siirapit, keitä muutamia minuutteja niin, että siirappi sakenee. Anna jäähtyä.

Kun marenki on jäähtynyt, kokoa pavlova. Nosta marenki varovaisesti lautaselle. Lisää rahkatäyte päälle, kaada puolukkasiirappia päälle. Minulla jäi sitä yli aika paljon, eli pienempikin määrä olisi riittänyt. Lisää reilusti granaattiomenan siemeniä ja nauti. Hyvä ja näyttävä jälkiruoka.

4 kommenttia:

Päivi / Kokkeillaan kirjoitti...

Hyvä, kun otit vielä esille tuon runsaan siirappimäärän! Meilläkin on sitä vielä jääkaapissa, pitäisi käyttää johonkin... En ollut muistanut koko purnukkaa, kun se on hautautunut johonkin piiloon. Taidan johonkin marjapirtelön sekaan sen hurauttaa.

sauvajyvänen kirjoitti...

Minä taidan tehdä vanilja- tai piparminttujäätelöä, ja laittaa siihen kastikkeeksi. Tai jos laiskotuttaan, niin rahkan sekaan. Sen voisi ehkä tehdäkin iltapalaksi.

Jael kirjoitti...

Komea kranssi:) Kuulostaa kyllä hurjan hyvältä. En ole koskaan vielä tehnyt Pavlovaa,mutta ehkä joskus sitten...

sauvajyvänen kirjoitti...

Kiitos. Pavlova on minun suurin suosikki, mietin jo mikä on seuraava hyvä syy tehdä sitä taas ;) Suosittelen kokeilemaan, vaikka kannattaa varautua että sen jälkeen sitä tulee tehtyä usein.