perjantai 16. tammikuuta 2015

Madekeitto - sesonkiruokaa puhtaimmillaan

Minulla on tässä blogissa jo useampi madekeiton ohje, sekä omia versioita että lainattuja, mutta siitä huolimatta kirjoitan tämän ylös, oikeastaan kahdestakin syystä (perustelen siis miksi laitan melkein identtisen ohjeen vanhan ohjeeni lisäksi):

Ensinnäkin, haluan muistuttaa ihmisiä, että mateen sesonki on juuri alkanut, ja se kestää vain reilun kuukauden ajan. Kuten Ulla Puutarhan ja Hellan välistä totesi, niin made taitaa olla oikeasti ainoa oikea sesonkiraaka-aine. Sitä ei saa mihinkään muuhun aikaan vuodesta, ei edes pakastettuna eikä muutenkaan. Vai keksittekö muuta? Ostakaa/kalastakaa madetta ja käyttäkää sitä, siitä huolimatta että se on ruma kala. Mateessa on ruotoja, joo, mutta kun sitä valmistaa, niin äkkiä oppii missä ne ruodot ovat. Made on niin  niin herkullinen kala omalla vaatimattomalla tavallaan, että sen mausta kannattaa nauttia silloin kun se on mahdollista. Vinkkejä mitä muuta mateesta voi tehdä, löytyy tuolta.

Toiseksi, lapset tykkäsivät tästä keitosta todella paljon, siitä huolimatta että liemessä maistui fenkoli. Fenkoli on ollut yksi niistä harvoista kasviksista mistä lapset eivät meillä tykkää, mutta olen pikkuhiljaa totuttanut heitä sen makuun. Nyt ollaan jo niin pitkällä, että  maku sellaisenaan kelpaa hyvin. Voittajafiilis, sillai pienesti. Eli minulla oli nyt kalan keittämisvaiheessa fenkolia liemessä, mutta siivilöin ne pois valmiista keitosta. Mutta jos fenkolista tykkää, se kannattaa ilman muuta jättää keittoon.

vettä
n. 1 kg made perattuna mutta nahkoineen
1 pienehkö sipuli
muutama siivu fenkolia
muutama valkopippuri
1-2 tl  merisuolaa
 
4 perunaa
1 porkkana
1 pieni sipuli
mateen maksa
1 dl kermaa

Laita perattu made nahkoineen veteen, muista poistaa kidukset. Pilko sipuli ja vähän fenkolia joukkoon ja lisää mausteet. Anna kiehua kymmenisen minuuttia, vähän kalan koosta riippuen. Nosta kala reikäkauhalla lautaselle jäähtymään, siivilöi liemi puhtaaseen kattilaan (tämän voi jättää tekemättä jos haluaa syödä fenkolit). Lisää pilkotut perunat, porkkana ja sipuli liemeen, anna kiehua kymmenisen minuuttia. Perkaa sillä välin kala puhtaaksi ruodoista (muista ottaa myös poskilihat). Lisää mateen liha, maksa ja kerma ja anna kiehua muutama minuutti. Lisää lautaselle myös fenkolin vihreää osaa jos haluat. Tässä keitossa ei siis maistu tilli vaan fenkoli. Hyvä tavallinen madekeitto, arkiruokaa parhaimmillaan. Lisäksi ruisleipää, muuta ei tarvita.

6 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Täällä oli madetta jo alkutalvesta, ennen joulua. Se oli kuulema Korpilahdelta syvänteestä. Täytyisikin kokeilla tuota nahkoineen kypsentämistä.

sauvajyvänen kirjoitti...

Minäkin näin pieniä mateita jo ennen joulua, mutta jotenkin ei vielä siihen aikaan niitä kaipaa. Odotan aina niitä mätimateita eniten, niiden aika alkaa olla käsillä vihdoinkin. Tänään tosin tarjolla oli vain poikamateita, mutta kestin sen, sillä keitto oli mielessä tänään.

Merja kirjoitti...

Verkoista mateita tulee ympäri vuodenm ja erityisen ihanaa made on kesäkurpitsan kukkien kanssa. Nuo sesongit vain kohtaavat erittäin harvoin :D.

Fenkoli kalakeitossa on kyllä ihanaa. Tai varsiselleri. Ehkei kuitenkaan kumpaakin samaan keittoon?

sauvajyvänen kirjoitti...

Vau jos niitä saakin verkoista ympäri vuoden. Meillä niitä on saanut hyvällä tuurilla muutaman juuri näihin aikoihin, mutta en muista että koskaan muulloin olisi tullut. Mutta muistan kyllä, että meillä ja teillä verkot saalistavat muutenkin ihan eri tavalla ;) nimim. lahnalla ja hauella kavanut

Merja kirjoitti...

Meillä on illut talvisin kolmen perheen kalastuskimppa kahdessa järvessä, ja kalamiehet ovat puoliammattilaisia, joten se varmaan vähän selittää tuota kalasaalista ;) Hauki ja lahna ovat laatukaloja myös!!

sauvajyvänen kirjoitti...

Kaikki arvo taidolle, mutta kyllä minä ajattelen että vedet selittävät eniten, ainakin noita isän kalasaaliita. Jos järvessä/joessa ei juuri muuta ole, ei sieltä muuta nousekaan. Ja vaikka ei pitäisi valittaa saaliista, niin kyllä vaihdan koska vaan lahnan ja hauen mateeseen, kuhaan, ahveneen, lohikaloihin jne. ;)

Tuossa porukassa talvikalastus on tosin lähinnä sosiaalinen tapahtuma, ja sellaisena supertärkeä, saalis on vaan mukava lisä.