sunnuntai 25. tammikuuta 2015

Chilien idätys


Minä olen normaalisti laittanut chilien siemenet suoraan multaan, ja antanut ajan kulua. Meillä on välillä hyvinkin viileää talvella, ja itävyys on ollut sen mukaista, keskimäärin n. 50 %, joillan lajikkeilla selvästi vähemmän, joillain enemmän. 

Tänä vuonna minulla on kuitenkin haaveissa kasvattaa muutamaa harvinaista ja vaativaksi tiedettyä chililajiketta, joten itävyyteen oli pakko kiinnittää huomiota. Satuin näkemään FB-kaverin laittaman kuvan idätyslautasta, mikä loistava ajoitus. Lautta on ymmärtääkseni Chilivaarin kehittämä systeemi, aikaisempi kirjoitus löytyy tuolta, ja päivitetty versio tuolta. Ideana on siis kääriä talouspaperia styroxin ympäri ja sitten laittaa lautta siemenineen vesialtaaseen kellumaan. Samalle lautalle mahtuu monta lajiketta, joten kannattaa kirjoittaa nimet kuivalle talouspaperille jo etukäteen ja sen jälkeen asetella siemenet paikalleen. Nopeasti itävät lajikkeet ovat jo alle viikossa valmiita multaan. Hitaampien kanssa voi joutua odottamaan useammankin viikon.

Minulla siemenet ovat olleet itämässä pimeässä, joten laitoin ne ajoissa multaan. Jos idätyksen hoitaa läpinäkyvässä rasiassa hyvässä valossa, taimien voi antaa kasvaa sirkkalehtivaiheeseen. Minulla rasia oli kylppärin lattialla, jossa on lattialämmitys. Näin siemenet saivat itää riittävän lämpimässä, ja eron tosiaan huomasi itävyydessä. Näissä nopeasti itävissä siemenissä itävyysprosetti oli tasan 100, eli huima parannus vanhaan. Ja nyt odotellaan niitä hitaampia ja toivotaan parasta.

8 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

sehän oli hyvä idea ,varmasti käy muutakin siemeniä pitää oikein kokeilla

sauvajyvänen kirjoitti...

Se tosiaan toimii muillekin siemenille, löytyi paljon juttuja siitä, mitä kaikkea ihmset ovat idättäneet tuolal tavalla.

Katja kirjoitti...

Mielenkiintoinen idätystapa. Täytyy joskus kokeilla tuollaista lauttaa. Useimmiten idätän taimet pannuhuoneessa pannun päällä. On lämmintä ja pimeää, ja moni kasvi itääkin siellä tosi nopeasti. Lattialämmitys on myös kätevä idätykseen.:)

sauvajyvänen kirjoitti...

Lämpö on kyllä tärkeää noille lämpimän paikan siemenille. Meillä ei ole pannuhuonetta, mutta onneksi sentään lattialämmitys.

barbajovis kirjoitti...

Minä idätin viime keväänä siemeniä ihan vaan muovirasiassa kostean talouspaperin välissä jääkaapin päällä. Hyvin toimi ja lähtivät nopeasti kasvuun kun pääsivät multaan. Samalla saattoi todeta muutaman vanhan lajikkeen (munakoisoa, ym.) kuolleen jo, säästyipä siis sekin vaiva.

sauvajyvänen kirjoitti...

Minäkin olen käyttänyt märkää talouspaperia sellaisenaan aina välillä, mutta viiem vuosina se oli jostain syystä jäänyt. Ja jos siemen itää kauan, on aika muistaminen siinä, ettei talouspaperi kuivu. Nyt sen voi unohtaa moneksikin päiväksi.

Paula kirjoitti...

Ensimmäiset kerrat lauttaa käyttäessäni idätin samaan tapaan pelkän talouspaperin päällä. Siinä pitää vaan olla varovainen, kun juuret kasvavat helposti paperin läpi ja jopa styroksin sisään. Nyt leikkasin suodatinpaperia vielä lisäksi talouspaperin päälle ja taimet saa hieman helpommin irti.

sauvajyvänen kirjoitti...

Joo tuossa Chilivaarin päivityksessä oli juttua juuri tuosta. Minulla vielä meni noin, kun pimeyden takia piti siirtää taimet aika pian pois lautalta. Mutta ensi vuonna aion minäkin käyttää myös suodatinpaperia talouspaperin päällä.