lauantai 25. lokakuuta 2014

Kokonainen porsaan kassler grillin kautta uunissa

Grillissä käynyt liha
Nyt on hirvet nurin tältä vuodelta. Lihatkin on jo pakastettu, osa porukasta saa vielä viimeisistä vasoista omat palansa. Jos muistelen oikein, niin tänä vuonna hirvet tulivat suht nopeasti, ainakin joskus on mettällä oltu vielä marraskuun puolella. Tietystikään lupia ei ole kamalan paljon, mutta joskus on sitä vähääkin pitänyt hakea pitkään. Hyvä näin. 

Mökillä ei enää paljoa ulkohommia voi/tarvitse tehdä, kun maa on niin jäässä. Mutta savusaunan voi tietysti lämmittää, polttaa nuotiota ulkona ja muuten vaan nauttia loppusyksyn säästä. Ja ruokaahan pitää aina tehdä. Minulla oli ollut pakastimessa kahden kilon kassler jo jonkin aikaa, sen verran pitkään että oli hyvä aika tehdä se. Halusin paistaa sen uunissa kokonaisena, mutta ihan helposti ei meinannut ohjetta löytyä, suurin osa kassleriresepteistä oli nyhtölihaa, karkkipossua tai grillipihviä. Jonkin verran oli ohjeita jossa liha paistettiin todella hitaasti ihan miedolla lämmöllä. 

Minulla meni aikataulut leipomusten ja miesten aikaisen metsältäpaluun johdosta vähän sekaisin, eli monen tunnin uunituksiin ei ollutkaan aikaa. Lisäksi mökiltä on jo iso osa mausteista viety pois, joten turvauduin kahteen helppoon ratkaisuun: jenkeistä tuotuun mausteseokseen ja maatilatorilta ostettuun soosiin. Lihasta tuli todella hyvää, maistui ihan kaikille ja sitä oli riittävästi viidelle (hih, jäi vähän ylikin).

2 kg porsaan kassler
mausteita
kastiketta
2 dl vettä

Anna lihan tasaantua huoneenlämpöön. Mausta liha hyvällä mausteseoksella, n. 2-3 rkl, joko itsetehdyllä tai valmiilla. Tässä maistui savustettu chili ja paprika reilusti. Grillaa lihaan kunnolla kuumassa grillissä hyvä ja maukas pinta. Minä grillasin viisi minuuttia puoleltaan, toista vähän kauemmin puunhakureissusta johtuen. Laita liha sen jälkeen uunivuokaan ja lisää hyvää kastiketta n. ½-1 dl päälle. Lisää vettä niin, että pohja peittyy. Paista 175 asteessa tunti ja laske lämpötila 150 asteeseen ja paista toinen tunti. Kääri liha folioon ja anna sen levätä vähintään vartti, mielellään puoli tuntia. Valmista sillä välin perunamuusi loppuun ja tee raikas kaalisalaatti ja nauti hyvästä ruuasta hyvässä seurassa päivän ulkoilun jälkeen.

2 kommenttia:

Merja kirjoitti...

Komea biitti! Erittäin varteenotettava ohje, pitää katsella kauppahallissa kasleria niin kauan kuin vielä tarkenee grillailla. Vaikka meillä kyllä grillataan melkein läpi talven.

sauvajyvänen kirjoitti...

Minä epäilin, että lauantain kylmässä tuulessa en olisi saanut pihveistä hyviä, mutta kuumaa grilliä voi hyvin käyttää hyväksi kokonaisen lihan grillaamiseen, ja hyvin onnistuikin. Tälläinen grillaus onnistuu varmasti talvellakin.