lauantai 18. lokakuuta 2014

Juuren puolukkalohi


Puolukka on lempimarjani. Hyvänä puolukkavuonna syön puolukkaa lähes joka ikinen päivä, huonompana vuotena joudun vähän säännöstelemään käyttöä. Näin huonoa puolukkavuotta en muista kokeneeni, mutta eipä tullut muitakaan marjoja, eikä sieniä, vakipaikoilta. Puolukka on mielestäni monikäyttöisin marjoistamme, sillä se sopii niin suolaiseen kuin makeaan leivontaan, ruokien lisukkeeksi, jälkiruokiin, mehuksi, hilloksi/hyytelöksi, salaatteihin ja oikeastaan mihin vaan. Ja todellakin kalan kanssa, se tuli todettua nyt.

Loistavassa Juuri Nyt* -kirjassa oli puolukkalohen ohje, ja ajattelin että tuota on pakko kokeilla. Jostain syystä tuo sapas on Juuressa mennyt ohi, mutta onneksi ohje löytyy kirjasta. Kirjassa lohi tarjottiin rakuunaöljyn kanssa mallasleivältä, mutta minä söin ihan sellaisenaan ruisleivän päällä. Tästä ei aamiainen parane. Kala ei minulla ollut läheskään niin hienon näköistä kuin kirjan kuvassa (ei ole pelkästään kuvaustekninen asia) mutta aivan ihana puolukan maku siinä silti oli. Ensi kerralla otan varmaan jääkaapissa valmiiksi olevaa puolukkasurvosta niin, että nestettä on reilusti, nämä puolukat nimittäin olivat aika kuivia. Ja jos graavauksen jälkeen hirvittää heittää hyvät, mutta aavistuksen suolaiset ja kalanmakuiset puolukat kompostiin, niin suosittelen tekemään puolukkasämpylöitä, eli tavalliseen sämpylä/leipätaikinaan puolukkasurvos mukaan, ja näin saat hyvänmakuisia punertavia sämpylöitä.

1 kirjolohifilee
merisuolaa
sokeria
3 dl puolukkaa

Graavaa lohi perusohjeen mukaan, eli 2 rkl suolaa ja 1 rkl sokeria kiloa kohtu. Survo huoneenlämpöiset puolukat haarukalla ja levitä survos tasaisesti lohen päälle. Anna kalan graavautua yön yli (minulla tosin meni 1 vrk). Poista puolukat ja leikkaa file viipaleiksi. Minä söin kalaa sellaisenaan ruisleivän päällä, siitä ei aamiainen parane.


*olisin laittanut linkin WSOY:n sivuille kirjan esittelyyn, mutta enpä enää löytänyt sellaista mahdollisuutta uusituilta sivuilta, eikä vanhat linkit enää toimi. Sori.

2 kommenttia:

Jonna / suolaa&hunajaa kirjoitti...

Ajattelin testata tuota kirjasta joulupöytään.
Puolukka on minunkin lempimarjojani. Happaman ystävänä rakastan mm. puolukkarahkaa, se on minusta rahkoista jaloin.

sauvajyvänen kirjoitti...

Hyvä idea, voisikin tehdä tätä joulunakin. Varmasti tulee tehtyä toistekin, niin hyvää se oli.