sunnuntai 3. helmikuuta 2013

Bloody Mary -hampurilaiset ja piparjuurikastike


Se on taas täällä, eli Super Bowl ja Nelonen Pro joka näyttää sen kanavallaan kaikille. Tästä on pakko tykätä! Viime vuonna syötiin tavallisia hampurilaisia, mutta tänä vuonna halusin tehdä jotain erilaista, öö, hampurilaista. River Cottage Everyday -kirjassa oli mielenkiintoinen, vähän erilainen resepti hampurilaisille, ja ajattelin kokeilla. Varmuuden vuoksi tein kuitenkin lapsille tavalliset pihvit, mutta ihan suotta, pihvit olivat (vähän liian) kesyn makuisia.

Jauhelihapihvit:
1 rkl tomaattipyrettä
1½ tl piparjuurikastiketta (ei ollut, käytin vähän raastettua piparjuurta sen sijaan)
½ tl sellerinsiemeniä
muutama roiskaus savu-Tabascoa, saman verran serranokastiketta
½ rkl Worcestershire-kastiketta
½ tl suolaa
pippuria
600 g hyvää naudanjauhelihaa
öljyä paistamiseen

Piparjuurikastike:
2-3 cm pala piparjuurta
1 tl omenaviinietikkaa
2 rkl ranskankermaa
suolaa ja pippuria

4 sämpylää
salaattia
tomaattia
ketsuppia

Sekoita jauhelihapihvien mausteet kulhossa. Lisää joukkoon liha ja sekoita hyvin. Anna makujen tasaantua vähintään tunnin verran. 

Valmista sillä välin piparjuurikastike: kuori ja raasta piparjuuri ja sekoita kaikki aineet keskenään.

Paista pihvit: muotoile taikinasta neljä n. 2 cm paksua pihviä ja voitele ne öljyllä. Paista 4-5 minuuttia puoleltaan kuumalla pannulla. Tarkkaa aikaa ei voi antaa, se niin riippuu pihvin paksuudesta, pannun kuumuudesta ja siitä millaisena pihvit haluaa. 

Halkaise sämpylät ja paista leikkauspintaa hetki kuumalla pannulla, tämä siis ohjeen mukaan. Minä olin juuri paistanut sämpylät ja ne olivat vielä uunilämpimiä, en sitten enää paistanut niitä uudestaan. Laita salaattia, tomaattia ja pihvi sämpylän puolikkaalle. Levitä piparjuurikastiketta yläpuoleen, lisää halutessa vähän ketsuppia ja laita se pihvin päälle. Syötiin ranskalaisten kanssa.

5 kommenttia:

Sari - CampaSimpukka kirjoitti...

Jopa minä tiedän, että on Super Bowl-päivä! Muistan sen siitä, kuinka vuosi sitten samana iltana vastusti, oli kamala pakkanen, auto temppuili kun tulin yöllä töistä, esikoinen oli tulossa Sveitsistä keskellä yötä, minua väsytti ja katsoin silmät ristissä peliä siitä mitään ymmärtämättä :D

annemi kirjoitti...

Itselläni ei ole Super Bowleista hajuakaan mutta tuo hampurilainen kuulostaa aivan mielettömän herkulliselta :)

Hiidenuhma kirjoitti...

Oih, heräsin viime yönä perheen miesten kömpiessä nukkumaan aamutuimaan katseltuaan Super Bowlia. Heille olisi varmaankin maistunut Bloody Mary -purilaiset. Minullekin, mutta vähän toiseen vuorokauden aikaan ;)

Ankerias Vipunen kirjoitti...

Super bowlista en ymmärrä mitään, mutta sen tiedän että ihan mahdottoman hyvän näköinen burgeri!

sauvajyvänen kirjoitti...

Hampurilainen oli tosiaan hyvän makuinen, ei pelkästään näköinen. Ja kiva vaihteeksi syödä hampurilaista noin vähillä täytteillä, hyvää oli ilman juustoja ja sipuleita ja suolakurkkujakin. Piparjuuri sopii hyvin tähänkin.