tiistai 19. helmikuuta 2013

Savustettu made

Made ja maksa höyryävän kuumana juuri savustusuunista tulleena

Kuten blogia seuranneet ovat saattaneet huomata, en aina toteuta kovinkaan ripeästi asioita joita haluan tehdä. Melkoisen tarkkaan vuosi sitten Talven iloja -postaukseen Iskä kokkaa -blogin Iskä suositteli savustettua madetta sen "ainaisen keiton" sijaan. Jokainen voi tulkita ihan miten haluaa, että olinko nyt ripeä vai en, kun tein tänään savustettua madetta (ja huom, alle vuosihan tässä meni ;) ).

Made menossa savustusuuniin

1 made
suolaa

Perkaa made, älä nylje sitä. Ota mäti ja maksa talteen. Kummatkin voi savustaa, tai käyttää jollain muulla tavalla: nyt pakastin mädin blinien kaveriksi, maksan savustin.

Meillä oli muutama aste pakkasta, joten lämmitin savu-uunia viitisen minuuttia etukäteen. Sillä välin suolasin mateen ja laitoin ritilälle. Laitoin purut savustimen pohjalle, kalan uuniin ja ja savustin 1 kg kokoista madetta tässä pikkupakkasessa 40 minuuttia. Maksaa savustin reilun 10 minuuttia, eli öljysin aavistuksen pintaa (ettei jää kiinni ritilään) ja laitoin sen uuniin n. puolen tunnin kohdalla.

Kala oli todella hyvää ja maukasta, ja maksa suorastaan suli suuhun, maistuen vienosti savulle. Hyvä ruoka, kiitos Iskälle hyvästä ideasta!  Tämä on bloggauksen suolaa: ilman sitä yhtä kommenttia tuskin olisi tullut tehtyä savustettua madetta.

7 kommenttia:

Iskä kirjoitti...

Ja tämä on se toinen bloggauksen suola! Nähdä oman juttunsa lähtevän liikkeelle. Joskus toivoisi tuonne oman blogin kommentteihinkin enemmän ihmisten tarinoita siitä, kuinka ovat jotain reseptiä kokeilleet. Ja savustettu made on todella hyvää!

Nanna kirjoitti...

Oi kun upeaa! Toivottavasti ehdin tehdä tätä!

sauvajyvänen kirjoitti...

Iskä, näinhän se on. Ja savustettu made tosiaan on hyvää, meilläkin lapset yhdestä suusta olivat sitä mieltä että on parempaa kuin madekeitto, ja se sentään on jo heidän lempiruokaansa. Esikoinen oli vielä sitä mieltä että on parempaa kuin savulohi.

Minua nauratti kun huomasin, että eilen oli päivää vaille vuosi siitä kommentistasi, ja nyt sain kalan savustettua. Joskus vaan aikaa kuluu, ei sille voi mitään.

Nanna, kannattaa yrittää ehtiä (tai sitten ensi vuonna, heh). Ja helppoahan se on, kun ei tarvitse tilkkutäkkiä alkaa tehdä ;) Minulla muuten tuo kala painoi 1 kg 350 g, ja kun punnitsin mädin, sitä oli tasan 350 g. Aika paljon prosentuaalisesti. Eli sain mädin hyvään hintaan, sillä kala maksoi vain 2 e/kg enemmän kuin uroskala olisi maksanut.

Ankerias Vipunen kirjoitti...

No oli toi siihen viimekertaiseen nähden aika nopeutus :-)

Jos olisi savustusuuni, niin heittäisin sinne samantien tuollaisen matikan. Olisi jännä maistaa sitä savustettua rommia.

sauvajyvänen kirjoitti...

No ajankulkuhan on niin suhteellista. Minut on opetettu siihen, että "aika tavaran palkitsee", ja minä olen laajentanut sanonnan myös ideoihin/tekemisiin. Eihän sillä ole väliä koska tekee, kunhan tekee. Eikä silläkään ole paljoa väliä.

Minä osin sen uuden Mäti-kirjan vähän aikaa sitten, ja se on ollut oiva iltalukeminen. Siitä on tarkoitus ottaa muutama uusi juttu kokeiluun, jahka taas ehtii....

sauvajyvänen kirjoitti...

Siis ostin.

Z4p0tek kirjoitti...

Moi. Kiitos reseptistä. Kannattaa laittaa purut ja kalat folioihin (taittelee vähän reunoja niin ei tarvitse pestä sitä savustuspönttöä savustamisen jälkeen.