torstai 14. helmikuuta 2013

Hernekeitto haudutuspadassa


Vaarini kertoi, että hän söi talvi- ja jatkosodan jokaisena päivänä hernekeittoa (tuskin sentään kotilomilla). Heillä oli kuulemma joka päivä tarjolla tasan kaksi  vaihtoehtoa: hernekeittoa tai makaronivelliä. Vaarini ei sietänyt/pitänyt minään makaronia, joten hän söi joka ikinen päivä hernekeittoa. Ja sanoi vielä vanhoilla päivillään että edelleen se oli hyvää.

Nyt piti kokeilla hernekeittoa haudutuspadassa (crock pot). Valmistamiseen saa varata kunnolla aikaa, ainakin jos käyttää asetusta low. Seuraavalla kerralla voisi kokeilla kuinka paljon nopeutuu jos käyttää asetusta high (ai missä on hai kysyi tokaluokkalainen).

vettä
500 g kuivattuja herneitä
1 sipuli
2½ l vettä (käytä korkeintaan 2 l tai jopa vain 1½ l)
1 tl suolaa
½ tl meiramia
1 kg possun savupotkaa (Pajuniemi)

Laita herneet likoamaan yön yli reiluun vesimäärään. Huuhdo herneet aamulla ja laita haudutuspataan. Lisää joukkoon pilkottu sipuli ja kaada uusi raikas vesi päälle. Lisää vähän suolaa ja meiramia, ja laita haudutuspata asetukselle low. Anna hautua 5 tuntia. Pilko savupotkasta lihat pieniksi kuutioiksi ja lisää pataan luineen päivineen. Anna hautua vielä nelisen tuntia.

Tämä hernekeitto oli aika luirua, ja seuraavalla kerralla pitääkin laittaa vähemmän vettä. Tämä annos täytti 5.7 litran padan ääriään myöten ja loput on tarkoitus pakastaa. Siitä huolimatta että keitto oli aika nestemäistä, tämä oli maultaan paras hernekeitto mitä olen syönyt. Olen siis toistaiseksi onnistunut tekemään parhaan riisipuuron, parhaan hirvipadan ja nyt parhaan hernekeiton tällä padalla. Ei ole turhaan kehuttu systeemi. Gadget man ansaitsee isot kiitokset!

4 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Hirvipata onnistui hyvin. Possupata myös.

Unknown kirjoitti...

Oletko testannut HIGH-asetuksella?

Anonyymi kirjoitti...

Pata on otettu käyttöön täälläkin. Onkohan kukaan kokeillut imelletyn perunalaatikon tekoa? Ensin imellytys lämpimänäpidolla, sitten paisto? Uskaltaiskohan kokeilla?

sauvajyvänen kirjoitti...

Ihan loistava idea! En ole kokeillut, mutta nyt aion kokeilla, pakko selvittää toimiiko tuo. Ja jos sinä ehdit kokeilla ennen minua, tulethan kertomaan onnistuiko.