lauantai 18. toukokuuta 2013

Raparperisoppa eli juotava raparperikiisseli


Kummini tekee ihan parasta mustikkasoppaa ja raparperikiisseliä. Ja aivan kuten mustikkasopasta, pidän eniten juotavasta, laimeasta raparperisopasta. Mikä onkaan kuumana kesäpäivänä parempaa kuin lasillinen jääkylmää raparperisoppaa.

Kävin tänään palstalla tekemässä mansikkamaan. Istutimme 20 mansikantainta esikoisen kanssa:  minä laitoin maan ja muovin valmiiksi, ja 8 v istutti taimet. Samalla otin kesän ensimmäiset raparperit, peräti kolme hentoa vartta uskalsin ottaa. Niistä ei vielä piirakkaa tehty, sen sijaan tein kesän ensimmäisen (ja sen parhaan!) raparperisopan. Tämä on siis laimea ja juokseva versio siitä joka paikassa näkyvästä varsinaisessta raparperikiisselistä, jota syödään jälkkärinä jäätelön tai kermavaahdon kanssa, tai muuten vaan lasillisen maitoa kanssa. Mutta minä tykkään tästä eniten! Ei kannata hämääntyä siitä, että raparperinpalat näyttävät aika orvoilta kattilassa, kun he hajoavat, kiisseli on juuri optimaalista.

1 l vettä
3 lyhyttä ja ohutta raparperin vartta (tai 1 isompi)
½ dl sokeria (tai enemmän)
2 rkl (vajaa) perunajauhoa
tilkka vettä

Laita vesi kiehumaan. Pese raparperin varret, pilko pieniksi ja laita kiehumaan. Lisää sokeri. Anna kiehua minuutti pari ja suurusta kiisseli vesitilkkaan sekoitetulla perunajauholla (älä anna enää kiehua). Ripottele päälle vähän sokeria, anna jäähtyä kannen alla. Laita lasiin ja nauti.


2 kommenttia:

Sari - CampaSimpukka kirjoitti...

Kauniin hento väri! Meillä on vain yksi varsi noussut tänä keväänä, sitä ei kyllä raski ottaa, ehkä ollenkaan :D

sauvajyvänen kirjoitti...

Nämä ekat raparperit ovat aina kauniin punaisia, niistä tosiaan tulee ihana väri.