300 g pensaista kerättyjä chilejä |
Meillä kuluu Tabascoja melkoista vauhtia, ja tänä vuonna ajattelin kokeilla tabascomaista soossia omista Serranoista suunnilleen Perin ohjeen mukaan. Serrano on ollut 90-luvulta lähtien lempichilini. Sain silloin yhdeltä amerikkalaiselta kasvigenetiikan proffalta Serranon siemeniä (hän teki ikimuistoisen maukasta chili con carnea, toi itsekasvattamiaan kuivattuja chilejä mukanaan ja valmisti ehkä parhaan chilin mitä olen syönyt), ja sen jälkeen olen kasvattanut niitä aina kun vaan mahdollista. Eniten käytän niitä hilloon ja sen lisäksi ruokaan joko tuoreena (pakastettuna) tai kuivattuna. Mutta jos tästä kastikkeesta tulee menestys, saan siihen uppoamaan vaikka koko sadon:
Muista hanskat!
500 g Serrano-chilejä (tai mitä haluatkaan)
2.5 dl etikkaa (10% väkiviinaetikka, Rajamäki)
0.5 dl vettä
0.5 rkl suolaa
1-2 limen mehua
Muista hanskat!
Poista chileistä siemenet ja vaalea sisus. Pilko pieniksi ja jatka pienimistä tehosekoittimessa. Lisää suola ja nesteet. Surraa tehosekoittimessa kunnes seos on ihan hienoa. Laita seos tiheään siivilään, ja puserra neste sopivaan astiaan. Kastikkeen voi säilöä pieneen pulloon ja tarvittaessa pakastaa. Jos pakastat pulloissa, muista jättää laajentumisvara.
Varovaisuus kannattaa muistaa, ainakin mitä tulisempia chilejä käyttää. Serranot eivät ole kovin vahvoja, mutta kyllä ne henkeen käyvät silti. Ja jos hanskaan tulee reikä, se kannattaa vaihtaa. Eikä purkkapalloja kannata puhallella. Ja jos sinulla ei ole silmälaseja, suosittelen suojalaseja (ai miten niin tästä tulee radioaktiivisuustyöskentely mieleen?).
Varovaisuus kannattaa muistaa, ainakin mitä tulisempia chilejä käyttää. Serranot eivät ole kovin vahvoja, mutta kyllä ne henkeen käyvät silti. Ja jos hanskaan tulee reikä, se kannattaa vaihtaa. Eikä purkkapalloja kannata puhallella. Ja jos sinulla ei ole silmälaseja, suosittelen suojalaseja (ai miten niin tästä tulee radioaktiivisuustyöskentely mieleen?).
Tästä se alkaa |
Serranot pilkottu, siemenet poistettu ja valiosiemenet kerätty |
Valmista kastiketta n. 400 ml, sen lisäksi hyvä pohja marmeladille |
Oikealla alkuperäisen ohjeen mukainen Habanero sauce |
2 kommenttia:
Tätähän on testattava, vaikka serranoa ei olekaan! Taida laittaa habaneroa ja jotain mitäsattuu chiliä.
Kerro oliko maku erinomainen, hirmuhyvä vai jotain muuta?
Maku oli minusta aivan erinomainen, mutta olenkin Serrano-fani, eli ehkä vähän puolueellinen. Miehen mielestä maku on liian mieto, vaikkakin hyvä, ja hän käyttääkin lisänä reilusti tuota Habanero-soossia.
Seuraavan kerran lisään vähän enemmän etikka-vettä, soossi on aika paksua noin tehden, ehkä jopa melkein puolet lisää.
Minä pidän näistä enemmän (siis tästä omasta ja tuosta Habanero-soossista) kuin Tabascosta, näistä puuttuu se Tabascolle tyypillinen kitkeryys, vai sanoisinko pistävyys.
Lähetä kommentti