tiistai 2. elokuuta 2011

Chilihillo

Serranohilloa, takana mustaa viinimarjamehua
Minä olen löytänyt tämän hillon reseptin amerikkalaisesta chilikirjasta "The whole chile pepper book" by Dave DeWitt and Nancy Gerlach (aivan loistava kirja!). Alun alkaen se oli tehty jalapenoista, ja sillä nimellä olen postannut tätä reseptiä erilaisiin paikkoihin. Olen soveltanut reseptiä niin, että sen voi tehdä helposti Suomessa, alkuperäisessä ohjeessa käytettiin tavallista sokeria ja nestemäistä pektiiniä. Meillä täällä on sellainen hienous kuin hillosokeri, joten sitä tulee käytettyä. Hillo tosin jää aika löysäksi näin, joskus jopa kastikemaiseksi, eli jos haluaa jämäkämpää, kannattaa ostaa apteekista pektiiniä (vai joko sitä saa ruokakaupoistakin?) ja tehdä sen ohjeen mukaan. Ja alkuperäisessä ohjeessa oli tietysti elintarvikeväriä, mutta hei, kuka sitä kaipaa? Jos käytän vihreitä chilejä, valitsen vihreät paprikat, jos keltaisia/oransseja, valitsen paprikat sen mukaan minkä väristä hilloa haluan.

n. 10 jalapenoa, serranoa, habaneroa, tai mitä vaan chilejä
2-3 paprikaa
3.75 dl etikkaa (1.5 cup)
15 dl hillosokeria (6 cups)
0.83 dl sitruunamehua (1/3 cup)


Hienonna chilit ja paprikat sauvasekoittimella tai tehosekoittimessa. Lisää etikka, keitä n. 10 min. Lisää sokeri ja sitruunamehu ja anna kiehahtaa niin, että sokeri on varmasti liuennut. Purkita hillo steriloituihin lasipurkkeihin (purkit n. 100 asteisessa uunissa tunti, kansien keitto vähintään 15 minuuttia).

Hillon voi siis tehdä punaisena, keltaisena, oranssina tai vihreänä. Chili-lajeja vaihtelemalla voi tulisuutta säätää, samoin chilien lukumäärää voi toki vaihdella. Hyvää etenkin paahtoleivällä, lihan lisukkeena, kastikkeissa, wokeissa jne. Maku on ihanan tulisen kirpeän makea.

Alakuvassa chilisatoa viiden vuoden takaa. Sen jälkeen olen vähän kohtuullistanut chilinviljelyä (ainakin joinain vuosina...). Tuo "Serrano" on vanhoja jenkeistä saatujen siemenien jämiä, joista osa puskista tekee noita kapeita pitkiä chilejä, osa normaalia Serranoa, eli sitä vähän paksumpaa. Tai mahdollisesti kasvit ovatkin peräisin Thai Dragonin kontaminoimista siemenistä, ehkä sekin voisi teoreettisesti olla mahdollista (minä en tosin myönnä mitään).
 
Vasemmalta oikealle: Iso Chili, Jalapeno, "Serrano", Serrano, Early Jalapeno, Anaheim

Ei kommentteja: