keskiviikko 30. elokuuta 2023

HanhenmaksapateeNyt oli sellaista luksusta, että samalla kertaa tuli useampi hanhenmaksa. Normaalisti olemme paistaneet hanhenmaksan suoraan pannulla ja nauttineet paistetun sipulin kanssa, mielestäni ehkä yhtä suurinta riistaherkkua mitä on. Koska maksaa oli vähän enemmän, metsästäjä pyysi tekemään maksapateeta. Ja minähän tein. 

Aloitin googlailemalla, enkä löytänyt (ainakaan helposti) suomalaisia ohjeita pateelle (saa vinkata jos on hyvä kotimainen ohje tiedossa) joten vaihdoin kielen englantiin. Löysinkin hyvän ja helpon kuuloisen ohjeen Franchi food academylta. Tämä oli siitäkin hyvä ohje, että maksa kypsennetään nopeasti pannulla, eikä tarvita pitkiä uunituksia vesihauteessa eli resepti sopii energiapihillekin.

Tein ohjeen puolikkaana, sillä sen verran minulla oli nyt maksaa käytössä, ja vähän muutenkin muutin reseptiä (kuka käyttäisi brandyä kun voi käyttää Jaloviinaa?), tein myös loppuosan ohjeesta vähän eri tavalla.

125 g hanhenmaksaa
öljyä
suolaa, pippuria
125 g voita
pieni sipuli tai puolikas
1 dl portviiniä
1 rkl jaloviinaa 

Paista maksa kuumalla pannulla öljyssä, suolaa ja pippuroi se reilusti. Minä paistoin maksaa pari minuuttia puoleltaan melkein kypsäksi. Siirrä maksa kapeaan korkeaan astiaan, sellaiseen johon sauvasekoitin juuri mahtuu. Soseuta maksa ja lisää pehmeää voita lusikallinen kerrallaan sekaan ja anna sauvasekoittimen käydä niin, että saat tasaisen tahnan.

Laita pannulle vähän lisää öljyä ja ihan hienoksi pilkottu sipuli, kuullota hetki. Lisää neste ja anna nesteen haihtua melkein kokonaan. Paseeraa sipuli astiaan maksan joukkoon harvan siivilän läpi ja soseuta vielä neste nesteen pateen sekaan (alkuperäisessä ohjeessa koko seos vedettiin siivilän läpi). Siirrä purkkiin ja purkki kylmään. Valmista muutaman tunnin päästä, tai seuraavana päivänä. Ohjeen mukaan säilyy viikon jääkaapissa. 

Hyvää vaalean leivän tai suolakeksien päällä, minulla oli lisänä vielä puolukkahyytelöä. Hyvää, voi että miten hyvää.

2 kommenttia:

Ulla kirjoitti...

Eilen lensi ensimmäinen hanhiaura tästä ohi, ja miten tulikin tämä ohje heti mieleen :-D Varmasti todella hyvää - ja luomumaksaa!

sauvajyvänen kirjoitti...

Ihana <3 Vaikka virallisestihan tätä ei varmaan laskettaisi luomuksi (kuten ei hirveä eikä peuraakaan), kun ei varmasti tiedetä mitä hanhi on syönyt :)