lauantai 19. elokuuta 2023

Lampaankääpäpihvit - raastettu lampaankääpäMinä olen kirjoittanut tämän reseptin ylös instaan useampi vuosi sitten, aivan kuten monella muullakin on instareseptejä. Ongelmani on vaan se, etten ikinä löydä niitä instareseptejä, tai ainakin siihen etsimiseen kuluu ärsyttävästi aikaa. Niinpä nyt toistan (lähes) saman ohjeen tännekin, jatkossa sitten löydän sen täältä yhtä helposti kuten kaiken muunkin. 

Näin siis vuosia sitten upean idean, että lampaankääpää voi raastaa pihvejä varten sillä sienen rakenne on siihen aivan loistava. Tykästyin näiden pihvien makuun, helppouteen ja rakenteeseen, ja olenkin tehnyt näitä aina kun on lampaankääpiä löytynyt. Olen myös pakastanut pihvejä, mutta siihen täytyy valitettavasti todeta, että maku ja väri kyllä vähän kärsivät pakastamisesta, kuten minusta aina käy lampaankäävälle. Eli tuoreena parhaita. Minä söin nämä pihvit yhden etäpäivän lounaalla leivän päällä ja toisen etäpäivän lounaalla sosekeiton lisänä. 

Minä teen pihvejä aina sen verran kun sattuu lampaankääpiä olemaan. Eli mittaan raasteen määrän ja sitten suhteutan muut aineet sen mukaan. Tuo määrä tulee muutamasta keskikokoisesta lampaankäävästä. Munaa on suhteessa ihan reilusti, sen määrää voi vähentää jos haluaa, mutta myös toki lisätäkin jos kaipaa enemmän protskuja.

5 dl lampaankääpää raastettuna
2 rkl korppujauhoa
½ dl parmesaanijuustoa raastettuna
1 tl viherpippuria morttelin kautta
ripaus mustapippuria tai chilijauhetta
½ tl suolaa
2 munaa
voita/öljyä paistamiseen

Raasta lampaankäävät raastimen karkealla terällä. Sekoita kaikki aineet yhteen ja anna tasaantua pieni hetki. Nosta lusikalla kasoja pannulle, litistä ne pihveiksi ja paista muutamasta minuutista viiteen minuuttiin puoleltaan, riippuen pihvien paksuudesta. Nauti heti, hyviä myös jäähtyneenä. 

6 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Nam! Eipä ole tullut mieleen raastaa lampaankääpää. Kiitos reseptistä.

marketta kirjoitti...

En pidä lampaankäävän suutuntumasta, joten tälleen raastettuna voisikin toimia!

sauvajyvänen kirjoitti...

Eipä kestä, kiva jos reseptille on käyttöä. Marketta, kerro sitten meneekö raastettuja, jos joskus siis kokeilet näin. Minä ainakin tykkään enemmän näistä kuin perinteisistä lampaankääpäpihveistä.

Anonyymi kirjoitti...

Olipas mainio tapa käyttää lampaankääpää, kiitos! Paistaminen oli alkuun vähän haasteellista, kunnes sain lämpötilasta ja paistoajasta kiinni. Mut toinen erä onnistui jo mainiosti :)

sauvajyvänen kirjoitti...

Kiva kuulla! Ja tosiaan, paistamisessa välillä ensimmäiset pihvit ovat vähän haasteellisia paistaa, edelleenkin.

Elise kirjoitti...

Ei liity varsinaisesti reseptiin, mutta oletko koskaan kokeillut tehdä lampaankääpäperunapaistosta? Mietin, että jos juurikin raastaisi sienen ja laittaisi perunoiden joukkoon sipulin, valkosipulin ja yrttien kanssa, niin mahtaisiko toimia? Vai pitäisikö raaste ensin kypsentää pannulla ennen uuniin laittamista??