torstai 10. elokuuta 2023

Protukokkina: Pasta alla norma n. 30:lle


Protu-leireillä on tarjolla pääasiassa (lakto-ovo-)kasvisruokaa tai vegaanista ruokaa. Kun aloitimme viikon menun suunnittelun esikoisen kanssa,  suunnilleen ensimmäisenä ehdotuksena tuli pasta alla norma, joka on hänen yksi lempikasvisruuista. Minun myös, joten tämä oli helppo valinta yhdelle päivälliselle.

Etukäteen vähän testailin, miten ison määrän munakoisoja saa itketettyä ja paahdettua helposti, mutta kuitenkin niin, että se on hyvää. Itkettäminen on minusta tärkeää munakoison rakenteen takia, ei niinkään maun takia (tämä on yksi näitä keittiöoivalluksiani).  Esim. Satu Koivisto voi itkettää munakoisot kuutioina, mutta minulla se tapa sellaisenaan ei toiminut riittävän hyvin. Niinpä päädyin kompromissiin, jossa hoidin itketyksen normaalisti leikatuille viipaleille, mutta kuutioin munakoisot ennen paahtamista, jolloin säästin uunissa paljon tilaa.

Huomiona vielä, että kokkasin leirillä yhdeksästä munakoisosta, mutta kastike meni sen verran tarkasti loppuun, että kirjasin ohjeen tähän kymmenelle munakoisolle. Nämä olivat sellaisia suht keskikokoisia munakoisoja, pieniä kannattaa olla muutama enemmän, ja toisaalta jos on jättimäisiä, niin varmasti pärjää yhtä kahta vähemmälläkin. Niin, ja hyvää tuli halpistomaattimurskallakin, sokeria ja etikkaa ehkä lisäsin kastikkeeseen vähän enemmän kuin parempaa tomaattimurskaa käyttäessä. 


10 munakoisoa
3 dl öljyä
6 isoa sipulia
6 valkosipulin kynttä
öljyä sipulien paistamiseen
3,5 kg tomaattimurskaa
1,5 l vettä
1,1 dl punaviinietikkaa (maista, ja lisää tarvittaessa)
2 rkl sokeria (maista, ja lisää tarvittaessa)
mustapippuria
2 puskaa basilikaa

Viipaloi munakoisot n. 1 cm paksuiksi kiekoiksi. Ripottele suolaa tasaisesti esim. leivinpaperille, asettele munakoisot suolan päälle ja ripottele vielä suolaa munakoisojen päälle. Itketä ainakin puoli tuntia, ei haittaa vaikka menee ylikin. Minä aloitin tämän projektin hyvissä ajoin jo lounaan aikana. Pyyhi nesteet ja suola pois, voit käyttää puhdasta pyyhettä tai talouspaperia. Kuutioi munakoisot kuutioiksi. Levitä ne uunipellille ja sekoita öljy joukkoon. Paahda 175 astetta (tai yli) puolisen tuntia. Minä paahdoin munakoisot kahdessa erässä, aika ja asteet riippuvat uunista, eli niitä pitää vähän tarkkailla (leiripaikoilla uuneilla voi olla oma mieli). Paahdetut munakoisot voivat hyvin odottaa sitä, että on aika alkaa valmistaa kastike, eli ajankäytöllisesti tämä on kiitollinen ruokalaji.

Kuori ja kuutioi sipulit, kuullota öljyssä, lisää tomaattimurska ja mausteet, anna hautua n. vartin verran. Lisää munakoisot, anna vielä vähän hautua, lisää basilika ja tarjoile pastan ja juustoraasteen kanssa. Kotona syömme useimmiten spagetin kanssa, mutta uskoin kokeneempia protukokkaajia, jotka sanoivat että monen spagettikilon keittäminen voi olla haasteellista. Simpukkamakaroni toimi oikein hyvin. 

ps. Munakoiso herättää tunteita. Oli niin hauskaa näitä itkettäessä, kun ohikulkijoilta tuli kommenttia että jee, munakoisoa.


3 kommenttia:

Ulla kirjoitti...

Hyvä kun muistutit tuosta munakoison itkettämisestä. Ajattelin just ruveta työstämään kasvimaan munakoisoja :-)
Kiva, kun kirjaat suurtalousohjeita ylös; niitä on mielenkiintoista lukea.

Jael kirjoitti...

Aikamoinen homma.Täällä olen oppinut että jos munakoisossa paljon siemeniä niin hyvä itkettää,mutta jos täysin ilman siemeniä niin sellaisia ei tarvi välttämättä itkettää.

sauvajyvänen kirjoitti...

Ulla, kerro sitten miten sinun säilömisprojekti eteni, näytti ainakin hyvältä! Ja yllättävän vaikea oli löytää esimerkkejä isojen määrien valmistamisesta, siksi ajattelin kirjoittaa näitä ylös. Jos joku muukin kuin minä kaipaan vinkkejä.

Jael, minä olen tullut siihen tulokseen, että maun takia itketys on turhaa, mutta toisaalta rakenteen takia ei niinkään. Siellä on kyllä varmasti paljon paremmat munakoisot ja enemmän eroja niiden välillä.