torstai 17. joulukuuta 2020

Etäpäiväkirja 16 - jouluruoka ja perinteet

Uudistuneet pikkujouluperinteet

Etätöitä on vielä vajaa viikko jäljellä ennen joululomaa, takana 34 viikkoa. Lomasuunnitelma ei-minkään-tekemiseksi on tehty, tyyliin kirjapino ja suoratoistopalvelulista valmiina. Ja tietysti hyvää ruokaa. 

Olen tehnyt nuoresta pitäen joka joulu perinteiset jouluruuat. Pientä variaatiota on ollut, mm. ruokalajien määrä on vaihdellut oman jaksamisen mukaan eri jouluina, mutta muuten ajattelen, että vuodessa on yli 360 päivää jolloin syödä mitä vaan, mutta näinä muutamana päivänä syödään samalla tapaa joka vuosi. Minä pidän jouluruoka-fanina tätä perinteisyyttä rikkautena, vaikka olenkin joskus jonkun pääsiäisen aikaan pohtinut perinteiden mielekkyyttä, etenkin vuosina jolloin niistä ei olisi jaksanut pitää kiinni. Tänä vuonna pohdin asiaa uudestaan, en tosin omasta puolestani, sillä meidän joulu on ihan samanlainen kuin muinakin vuosina; mutta kaikkien niiden puolesta, jotka eivät pääsekään omiin perinteisiin joulupöytiinsä. 

Tänä vuonna taitaakin monilla olla tarvetta resepteille, koska ei olla tutuissa pöydissä. Tai ehkä tänä vuonna voi tehdä jotain ihan uutta, alkaa luoda uudenlaisia perinteitä? Mutta meille, jotka kaipaamme perinteisiä reseptejä, löytyy blogista mm. seuraavat ohjeet:

imelletty perunalaatikko eli tuuvinki (vaikka tämän saankin aina siskolta)
porkkanalaatikko: tavallinen sekä ravintola Juuren mukaan
maksalaatikko: tavallinen sekä ravintola Juuren ohjeella

lipeäkala uunissa
kalan graavaus pakastimen kautta
se paras sipulisilli

rusinasoppa (tämä on noussut viime vuotta lukuunottamatta joka joulu top-vitoseen)

Meillä syödään tänäkin vuonna näitä kaikkia, paitsi lipeäkalaa, sillä toinen lipeäkalan syöjä ei ole paikalla. Laatikoista teen nuo tavalliset versiot, ja se kinkun ohje puuttuu edelleen mutta kinkkua on tulossa. Ja sitten voikin alkaa jännätä, että nouseeko luumukiisseli tänä vuonna top-vitoseen.

En vieläkään tiedä, että onko perinteet rikkaus vai taakka. Kaksi iloista ei-enää-niin-kovin-pientä jouluihmistä niiden avulla on kuitenkin kasvanut.

3 kommenttia:

Sohvi kirjoitti...

Käänteisen rosollin linkin takana oli maininta myös savulohitahnasta. Mitä laitat siihen? Meillä ollaan savukalafaneja, voisi olla mukava jouluyön hiukopala. Muuten kalapöydässä on lähinnä graavikalaa. Sen sijaan joulu ilman sieniä muodossa tai toisessa on pyhäinhäväistys.

Ulla kirjoitti...

Jouluruoka on "sesonkiruokaa", joten kyllä siinä kohden perinne on rikkaus :-) Harmi vain, ettei minusta kasvanutkaan juhlaihmistä, joka jaksaisi väkertää kaikkea pientä kivaa syötävää, ja loppuvuoden työkiireet veivät viimeisetkin mehut, mutta tärkein, eli lanttulaatikko on sentään tehty. Huomenna on torille kuulemma tulossa mangalitzaa täynnä oleva auto, joten ajattelimme käydä hakemassa sieltä joulupöydän lihat. Sään salliessa voidaan vaikka laittaa joulugrilli pystyyn :-D

sauvajyvänen kirjoitti...

Sohvi, laitan siihen creme bonjourin katkaraputuorejuustoa ja lämminsavulohta. Tarkkaa määrää kalasta en osaa edes antaa, nyt ajattelin punnita tänä vuonna, että tiedän ;) Oli otan kulhoon tuorejuustoa (joko koko rasian tai puolet) ja sekoitan haarukalla lohta mukaan niin, että "tuntuu hyvältä". Tätä esikoinen syö sellaisenaan perunan kanssa, kuopus noissa ruiskupeissa. Ensimmäisen kerran tein kolmioleipien väliin, ja siitä tuli niin suosikki, että sitä on ollut joka joulu sen jälkeen. Sopii myös uuniperunoiden täytteeksi.

Ulla, juuri niin :) Joo aika poikki sitä tässä vaiheessa vuotta on, kamalasti ei mitään ylimääräistä jaksa. Tänä vuonna tilasin kaikki ruuat ja kalat kotiin, säästyypä kaupoissa jonottamiselta tänä vuonna niin kuin pitääkin. Teillä onkin hienot lihat tulossa, vau! Taitaa jouluksi olla ennustettu juhannuskelejä, eli grillit tulille vaan :D