keskiviikko 23. joulukuuta 2020

Joulun 2020 kalapöytä ja lohitäytteiset ruiskupit


Jo hyvin perinteiseen tapaan meillä syötiin joulun kala-ateria jo tänään aatonaattona. Tänä vuonna hankin kalat helpon kautta eli tilasin kaikki kotiin Maxin kalasta. Tilausaikataulu oli sellainen, etten olisi ehtinyt graavata kaloja itse, ja toisaalta en halunnut käydä kaupoissa ollenkaan, joten tilasin ihan kaikki valmiina, myös sillit ja silakat. Ja voi hyvänen aika että kaikki oli hyvää, ei taida olla paluuta vanhaan. 

Poikkeusvuosi näkyy siinäkin, että tänä jouluna en tee lipäkalaa. koska toinen lipeäkalan syöjä ei tule koko jouluna tänne. En myöskään tehnyt tänään perinteiseen tapaan sienisalaattia, olen meistä neljästä ainoa joka söisi sitä eikä huvittanut tehdä vain yhdelle sitä. Ja minähän teen joulujuttuja aina vain sen verran, mikä huvittaa.

Tämä satsi tuotiin kotiovelle päivällä

Tänään meillä oli pöydässä

kirjolohenmäti, smetana, sipuli ja suolakeksit
graavit lohi ja siika
lämmin- ja kylmäsavulohi
mustaherukka- ja sinappisilli
suutarin lohi

katkarapu-savulohitäytteiset ruiskupit

rosolli
vihreä salaatti: päärynää, paprikaa ja herneitä
keitetyt perunat
saaristolaisleipä

kotikalja


Ensimmäistä kertaa (muistaakseni) punnitsin lohitäytteen. Tätä ohjetta minulta on kysytty usein, joten kirjoitan sen ylös ihan otsikkoon, jotta löytyy myöhemminkin. Minä en siis normaalisti punnitse, vaan teen mukaan mikä tuntuu hyvältä, ja tämä on hyvä suhde täytteessä:

200 g Creme bonjour katkaraputuorejuustoa
400 g lämminsavulohta

Hiero tuorejuusto ja kala haarukalla tahnaksi. Täytä ruiskupit tahnalla, tai käytä lohitahnaa esim. kolmioleipien tai uuniperunoiden täytteenä. Tämä on aika iso annos, välillä teen puolikkaana. Osa tahnasta syödään kalapöydässä keksien tai leivän päällä.

2 kommenttia:

Ulla kirjoitti...

Vau, mikä kalalaatikko ja vielä kotiovelle tuotuna! Kyllä kelpaisi :-)

sauvajyvänen kirjoitti...

Kyllä, sanos muuta. Nyt oli vähän reilu satsi, jotenkin en ottanut huomioon että yksi puuttuu kalapöydästä. Mutta tiedossa on lähiaikoina ainakin savukalalasagnea Jamien mukaan, siikapastaa ja sillithän nyt säilyy vaikka uusille perunoille asti, ovat myös meidän etälöunaiden pelastus silloin kun "ei ole mitään lounasta".