keskiviikko 21. joulukuuta 2011

Lanttulaatikko Mysi Lahtisen mukaan

Viime vuoden joulu, kukat Pirjo Koppi
Jos pitäisi valita vain yksi laatikko jouluksi (onneksi ei tarvitse), valintani olisi lanttulaatikko. Se vaan on niin hyvää. Tämä ei ole sama resepti jolla äitini teki lapsuudessani lanttulaatikon, vaan vaihdoin reseptiä Mysi Lahtisen reseptiksi, muistaakseni joku 5-6 vuotta sitten. Näin tehden mielestäni tulee parasta lanttulaatikkoa. Ainoa mitä ihmettelen, on ohjeen pieni määrä, ja teenkin sen aina kaksinkertaisena, ja jos tiedän ruokavieraita tulevan joulunpyhinä, teen sen kolminkertaisena. Minä en pidä sattumista lanttulaatikossa, ja soseutan lantut tarkkaan käyttäen sitä veivattavaa sosemyllyä, mikä sen nimi nyt olikaan. Lanttulaatikko maistuu hyvältä muulloinkin kuin jouluna, joten ei hätää jos sitä jää, hyvältä maistuu talven pakkasilla karjalanpaistin tai possunkyljysten kanssa.

1½ l lanttukuutioita
50 g voita
2 tl suolaa
(1 tl valkopippuria) (tämä siis alkuperäisessä ohjeessa, minä en koskaan laita)
1 dl korppujauhoja (laitan vähän vähemmän)
½ dl siirappia
1½ dl kermaa
1 muna

Tuuvinki ja lanttulaatikko, joulun toinen piparitaikina valmisteilla
Keitä lanttukuutiot vähässä vedessä kypsiksi. Kaada melkein kaikki vesi pois ja hienonna kuutiot soseeksi. Lisää paloiteltu voi, suola, (pippuri,) korppujauhot, siirappi, kerma ja hyvin vatkattu muna. Sekoita ainekset, vatkaa kuohkeaksi ja kaada voideltuun uunivuokaan. Ripottele päälle korppujauhoja ja koristele pinta lusikan kärjellä painelemalla. Lisää reilusti voinokareita laatikon pinnalle. Paista 150 °C nelisen tuntia. Peittele laatikko tunnin kuluttua jottei pinta tummu liikaa.

2 kommenttia:

Sari - CampaSimpukka kirjoitti...

No niin, tässähän nämä ohjeet ovat jo kasassa, ei tartte muualta etsiä:) Tänään on kyllä palapaistintekopäivä, lihat on jo nostettu tarjottimelle lämpenemään. Sopivia perunoita pitää vielä hankkia, en muista mitä lajiketta ruokapiirin kautta tulleet ovat.

sauvajyvänen kirjoitti...

Minä teen tänään maksalaatikon, syödään sitä tänään ruuaksi savukalan kanssa. Ja leivotaan pipareita toisen kerran tänä vuonna ja koristellaan kuusi. Ja sitten on hyvä joulun tulla.