tiistai 20. syyskuuta 2011

Rosolli sauvajyväsen tapaan

Osallistun nyt ensimmäistä kertaa blogi-historiani aikana ruokahaasteeseen, koska aihe on niin lähellä sydäntäni. Tälläiselle tapapakanalle kekri on tärkeä ja mielenkiintoinen juhla. Minä haluan syödä kekrinä jotain jouluista, koska joulun pitopöydän antimia on ammoisina aikoina nautittu juuri kekrin aikaan.

Meillä ei suuremmin syödä talvisin tomaatteja ja salaatteja ja sen sellaista, vaan silloin keskitymme säilyviin juureksiin ja kaaleihin. Minun yksinkertaistettua versiota rosollista syömme yleensä kekristä pääsiäiseen hyvinkin usein, melkeinpä joka viikko. Tähän rosolliin tulee 

5 isoa punajuurta
3 porkkanaa
2 isoa omenaa

Keitä punajuuria n. tunti ja porkkanoita suunnilleen 20 minuttia tai vähemmän. Anna jäähtyä, punajuuret kylmässä vedessä, porkkanat vaikka lautasella. Kuori juurekset ja omenat, pilko kuutioiksi ja sekoita. Kannattaa tehdä edellisenä päivänä, ja säilyy hyvänä muutaman päivän jääkaapissa. Hyvää sellaisenaan, juhlassa tarjoan lisänä etikalla, suolalla ja punajuurimehulla terästettyä kermavaahtoa.

4 kommenttia:

Sari - CampaSimpukka kirjoitti...

Minulla on vieläkin ne neljä punajuusta juureslaatikossa... On vähän väsypäivät menossa, ruokapuoli on kotonaolevan harteilla. Mutta tänään viimeinen vuoro ennen lomaa! Ja lupaan itselleni, että kokeilen tätä rosollia.

sauvajyvänen kirjoitti...

Kerrothan sitten mitä pidit pelkistetystä versiosta verrattuna perinteiseen.

Ankerias Vipunen kirjoitti...

Minä aion kanssa tehdä tässä joku päivä porkkanalaatikkoa. Tuli tuosta joulusta mieleen. Tuntuu että jotkut ruokalajit ovat vähän jääneet sen joulun vangeiksi. Vaikka juuri nyt on paras juures- ja rosolliaika, kun kotimaisia omppujakin saa.

sauvajyvänen kirjoitti...

Minäkin olen aina ihmetellyt ihmisten reaktioita, kun sanon että tein rosollia marraskuussa tai vaikka maaliskuussa. Mikäs sen parempi "salaatti" pöytään niiden kelmeiden tomaattien ja vetisten kurkkujen sijaan. Tämä tosiaan on sitä parasta aikaa, nyt on maut parhaimmillaan.

Minä en ole niinkään porkkanalaatikon ystävä, mutta lantulaatikkoa voisin hyvin syödä koko talven.