Tämän vuoden omenasato ei päätä huimaa, etenkään laadullisesti. Muistelen kaiholla viime vuoden isoja täydellisiä Antonovkia, tänä vuonna omenat ovat pieniä rupusia pihlajanmarjakoin syömiä tai muumiotautisia. Jokaisesta omenasta meni yli puolet kompostiin, ja sentään valkkasin parhaat omenat puusta alun alkaen.
Minä keräsin mökille lähtiessä kaikki vajaat ja vanhenemaan päin olevat purkit jääkaapista. Mökillä löytyy perusaineet aina, joten oli helppo leipoa tämä piirakka. Ohje on hyvin samanlainen kuin maisemakahvilan raparperipiirakka tai mustikkapiirakka, paitsi puolet pienempi, ja maitotuotteita on käytetty sen mukaan mitä sattui olemaan käytettävissä. Ehkä paras näistä kolmesta piirakasta, aivan loistava!
6 dl omenakuutioita (Antonovka)
n. ½ tl kardemummaa
n. ½ tl kanelia
n. 100 g rahkaa
2 dl creme fraichea
1 dl sokeria
1 kananmuna
2 tl vaniljasokeria
Muruseos:
4 dl vehnäjauhoja
1½ dl sokeria
1 tl leivinjauhetta
1 tl soodaa
1 tl vaniljasokeria
125 g voisulaa
Pohjataikina:
noin 2/3 muruseoksesta
1 dl kermaviiliä
1 pieni kananmuna
Pinnalle:
noin 1/3 muruseoksesta
Pilko omenat pieniksi kuutioiksi. Mausta kardemummalla ja kanelilla.
Sekoita rahka, hapankerma, sokeri, kananmuna ja vaniljasokeri sekaisin.
Valmista muruseos ja pohjataikina: sekoita kuivat aineet keskenään ja lisää voisula, sekoita murumaiseksi. Ota syrjään 1/3 muruseoksesta (n. 1,75 dl) ja lisää loppuihin keskenään sekoitetut kermaviili ja kananmuna. Sekoita taikina tasaiseksi.
2 kommenttia:
Tätä voisinkin kokeilla, naapurin omenapuu ratkeaa kohta omenista, eivätkä he ehdi itse käyttää kaikkia, olemme jo tehneet mehua muutaman maijallisen pelkästään maahan pudonneista.
Toivottavasti tykkäsitte!
Lähetä kommentti