torstai 9. elokuuta 2018

Suomalainen nizzansalaatti


Tiedättehän sen Nizzansalaatin, lasten inhokin, johon tulee perunoita, papuja, tonnikalaa ja anvovista sekä muita juttuja kuten sipulia ja oliivia. Minä en ole käyttänyt tonnikalaa vuosivuosikausiin, mutta pidän kyllä kovasti Nizzansalaatista, oli mm. opiskeluaikoina yksi lempisalaateistani.

Tällä hetkellä kasvimaan sato on yltäkylläinen ja samanaikainen, ruokaa tuntuu tulevan nopeammin mitä ehtii syödä ja säilöä. Tämän salaatin kaikki kasvikset ovat siis omalta palstalta ja pihalta; munat ja kala, ja kastikkeen sitruuna ja sinappi kaupasta.

Järkisärki on mitä parhain tonnikalan korvaaja. Miksi ostaa kaukaa kalastettua ja tuotettua tonnikalaa, kun meillä on näin upeita kaloja omissa vesissä. Tähän salaattiin käytin savustettua valkosipulista särkeä, ja käytin öljyä kastikkeeseen, joten mitään ei mennyt hukkaan. Perunana käytin Pink fir Applea, mikä on mielestäni paras salaattiperuna, mutta toki mikä muukin hyvä kiinteä peruna käy. Tuo annos riitti hyvin neljälle (ei edelleenkään lasten suosikki).

n. 4-6 perunaa (koosta riippuen)
pieni kourallinen papuja
4 munaa
1 pieni sipuli
1-2 tomaattia (koosta riippuen)
1-2 avomaankurkkua
Järkisärki (savustettu ja luomu valkospipuli, 275/145 g)

n. 3 rkl öljyä
1 tl sinappia
½ sitruunan mehu
1 tl sokeria

Keitä perunat napakoiksi, anna vähän jäähtyä. Pilko pavut muutaman sentin mittaisiksi ja keitä kypsiksi (minulla meni nyt n. 10 min). Keitä munat, vajaa 10 min oli sopiva. Pilko perunat ja levitä ne lautaselle, lisää pavut niiden päälle. Pilko kasvikset ja munat ja levitä ne haluamallasi tavalla perunoiden ja papujen päälle, minä laitoin ne reunoille, josta lapset nostivat niitä lautasilleen. Pilko kala haarukalla hienoksi ja nostele sekin lautaselle. Sekoita pikkuastiassa kastikkeen aineet ja levitä kastike salaatille. Syötiin uunituoreiden sämpylöiden kanssa.


ps. Lapsilla alkoi tänään koulu, ja kuopus oli toivonut tuoreita sämpylöitä siiheksi kun palaa koulusta/kaverilta. Ylityövapaan iloja, lapsi muisteli että olen ennenkin leiponut sämpylöitä ensimmäisenä koulupäivänä.

Ei kommentteja: