keskiviikko 5. kesäkuuta 2013

Kastelujuttuja

Lempimarjani
Nyt kirjoitan itsestäänselvyyksiä, tai niin sitä ainakin luulisi. Ajattelin kuitenkin kirjoittaa siitä, että kuinka tärkeää kunnon kastelu on näillä helteillä. Tai jos ei kastele kunnolla, on parempi olla kastelematta ollenkaan. Nimittäin silloin kun maa kastuu kunnolla, kasvit tekevät juuria yhä syvemmälle, ja kestävät myöhemmin hellettä ja kuivia ajanjaksoja sitä paremmin mitä syvemmällä juuret ovat. Sen sijaan jos kastelee vaan pintamaan, juuret levittäytyvät pintaa pitkin laajalle alueelle, ja tällöin kasvi kuivuu todella helposti helteellä. Minä tarkistan kastelun lomassa maan märkyyttä, eli teen pienen kolon ja katson kuinka syvälle maa on märkää. Sama pätee tietysti hedelmäpuihin ja marjapensaisiin. Isoja puita ja pensaita ei tarvitse kastella, mutta nuoria kannattaa kastella, ja nimenomaan niin, että maa kastuu todella syvältä. 

Jostain syystä muuten karviaiset tekevät tänä vuonna tosi vähän marjaa, sen sijaan ovat kasvaneet ihan älyttömästi, sekä kokonaan uusia versoja että uusia versoja vanhoihin oksiin. Mietin jo, että pitäisikö niitä harventaa. Punainen viinimarja tekee taas vain muutaman marjan terttuja, ja suunnilleen puolet pensaasta ei ollenkaan marjaa, viherkasvua siinäkin on reilusti.

Kasvimaan kastelu tuli mieleen tänään kun huomasin että jotkut kastelevat pelkästään maanpinnan, savimaahan muuttuu kivasti vaaleanharmaasta tummanharmaaksi ihan muutamasta vesitipasta. Jos kiireen takia ei ehdi kastella kunnolla, kannattaa jättää koko homma tekemättä, tai sitten kastella vaikka vain yksi penkki.

ps. harvensin punajuuret tänään :)

Punaisessa viinimarjassa taas vain muutaman marjan terttuja

Mustikka kukkii edelleen

3 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Mitä pidät reiluna määränä? Itse olen yrittänyt laittaa n. 2 kannullista (20 litraa) neliölle kerralla. Näyttää riittävän, kun pari päivää sitten kastelemani olivat edelleen pinnasta märkiä näillä helteillä harson alla.

Kuinka usein kastelet?

Jonna kirjoitti...

Lähdenpä tästä kasteluhommiin ;-)
Vettä on saanut kyllä kantaa ihan urakalla kasvimaalle näillä helteillä.

sauvajyvänen kirjoitti...

Minä en osaa sanoa tarkkaa määrää, sillä kastelen letkulla sekä palstalla että kotipihassa. Kokeilen penkkiä kaivamalla pienen reiän, ja seuraan kuinka syvälle maa on märkää, ja sitten kun se on vähintään 10 cm syvälle märkää, olen tyytyväinen. Hellejaksoilla pyrin kastelemaan vähintään kaksi kertaa viikossa, mutta joskus se jää yhteen. Kolme olisi vielä parempi, mutta harvoin aika riittää. Siihen aarin kasteluun menee vähintään tunti, usein vähän enemmänkin. Harso auttaakin kosteuden säilyttämissä, tuo on varmasti ihan hyvä määrä, jos noin pitkään säilyy märkänä.

Jonna, niin on. Minä en tänään kastellut, mutta kitkin sitäkin enemmän.