perjantai 22. joulukuuta 2017

Ajatuksia joulusta 2017


Tänäkin vuonna joulua on edeltänyt melkoinen työputki. Nyt se on vielä suoritettu (nimenomaan näin sanottuna) puolikuntoisena, tällaisessa yskässä en ole ollut koskaan, konsultoin sentään patologia asiasta.

Mutta tulee se joulu silti, vaikka keittiö on kaaoksessa, kodinhoitohuone pursuaa pyykkiä, joulukoristeita ei ole vielä kaivettu kellarista ja kalat on ostettu tänä vuonna tavallisesta kaupasta. Tänä vuonna joulun on tehnyt ainakin

  • Esikoisen joulumieli, vaikka joulun lähestyessä väsymys on alkanut vallata tilaa sielläkin
  • Malmgårdin joulumarkkinat ja sieltä hankittu ihana tonttuovi
  • Tuomaanmarkkinat ja sen muotoutuminen tärkeäksi perinteeksi
  • Pipareiden leipominen, kuinka tohkeissaan kuopus olikaan
  • Jouluradio, jo vanha ystävä marraskuun alusta saakka
  • Cantores Minores Tuomiokirkossa, se laulu on jotain aivan käsittämättömän kaunista
  • Jo syödyt joululounaat Pihkassa ja töissä, sekä upea illallinen Finnjävelissä
  • Jälleen kerran upeat kukat ja joulukattauksen miettiminen


En tiedä onko tuo paljon vai vähän asioita. Mies sanoi että jouluun tarvitaan vain kinkkua ja pullaa, esikoisen suurin toive on ettei lomalla tehdä mitään, ja joulukuusi tietysti. Minä haluan sen rosollin ja lanttulaatikon.

Joulufiilis on hyvin henkilökohtainen tila, olen huomannut etten jaksa lukea vinkkejä "älä stressaa, osta sitä tee tätä" tai kiinnostua yhdestäkään jouluisesta ruokaohjeesta. Yhtään joululehteä en ole ostanut, en edes jaksanut kaivaa vanhoja lehtiä esiin. Blogien joulujuttuja en ole lukenut ollenkaan. Minä en tarvitse uusia ideoita, sillä vanhat tutut reseptit toimivat.  Jos jotain etsin blogeista, niin elettyä elämää, en siis lokakussa blogia varten suunniteltuja kokonaisuuksia. Yhä enemmän etsin netistä tavallisten ihmisten tavallisia kuvia jouluruuista ja -kattauksista, mutta nekin löytyvät sitten joulun jälkeen, sen eletyn elämän jälkeen.

Finnjävelissä juttelimme pitkään siitä, millaisia jouluja vietämme. Minä kerroin ohjenuorani olevan sen, että teen joka vuosi juuri sen verran kuin huvittaa, en enmpää. Samaa suosittelen kaikille muillekin. Minulta jäi tänä vuonna esim. kalja panematta, sinappi tekemättä ja siivouksista nyt ei tarvitse mainitakaan, mutta silti alkaa joulumieli vallata alaa. Huomenna koristelemme vielä kuusen, ja nautimme kala-aterian. Kaikille päiville on vähän ruuanlaittoa, mutta sekin on jees. Tänään syötiin maksalaatikkoa, paitsi lapset. Vielä kun olisi lunta!

2 kommenttia:

Viikonloppukokki kirjoitti...

Tämä joulu on ollut erilainen. Joulu on ollut valkea ja on ollut kaamosjoulu. Kaukana kotoa vietetyt vapaat ovat tulleet tarpeeseen. Niin se vain on, että täällä erämaan rauhassa lepää mieli ja ruumis. En ole koskaan missään kokenut sellaista rentoutta ja raukeutta kuin lomalla Lapissa. Olen nauttinut kaamoksen maagisesta valosta ja todellisuudesta pimeydestä. Joulu tuli, vaikka laatikot ja rosolli olivat kaupasta ja vaikka rakkaat ja tärkeät perinteet jäivät kotiin. Arvelin kaipaavani joitain tapoja ja perinteitä sekä eräitä joulukoristeita, mutta todellisuudessa en ole kaivannut mitään. Olenhan täällä perheen parissa. Olen levännyt ja nauttinut. Toivottavasti sinullakin on ollut levollinen joulu ja toivottavasti flunssa on selätetty.

sauvajyvänen kirjoitti...

Kuulostaa upealta joululta! Minäkin haluaisin viettää tuollaisen joulun joskus. Aikuisuuden joulut ovat muutenkin niin erilaisia kuin lapsuuden joulut.