keskiviikko 26. heinäkuuta 2017

Kauriin lapa kamadossa

Pöydän kattaminen vielä kesken

Tänään söimme ruokaa maasta ja metsästä. Kävin hakemassa esikoisen kanssa perunat ja lehtikaalit palstalta, salaatin olin hakenut jo eilen. Pakastimessa oli vielä kauriin lapaa, eli ruokaa metsästä. Kauriin lavat ovat pienet, vain reilu puoli kiloa kumpainenkin luineen päivineen ja ajattelin kokeilla niiden savustamista kamadossa. Savustin samalla hirvenniskaa, siitä lisää myöhemmin. Alakuvassa hirvi on vasemmalla, kauriin lavat oikealla.

Suunnittelin eilen lihojen valmistamisen bullet journaliin

2 kauriin lapaa, yhteensä n. 1,2 kg (liha-luupaino)
omenamehua sumutettuna

Mausteseos:
1 tl viherpippuria morttelin kautta
1 tl katajanmarjoja morttelin kautta
rosmariinia pilkottuna ihan hienoksi
timjamia pilkottuna ihan hienoksi
3 tl paprikajauhetta
1 tl savupaprikajauhetta
1½ tl suolaa
1 rkl fariinisokeria

omenamehua sumutettuna

Ota lavat sulamaan. Pyyhi lihat kuivaksi esim. talouspaperilla. Sumuta lihojen pinta kosteaksi omenamehulla. Valmista rubi ja hiero se lihojen pintaan, määrät ovat suuntaa antavia. 

Lämmitä kamado-grilli n. 100 asteeseen. Laita palavien hiilien päälle pari kiekkoa omenapuuta (tai muuta saustuspuuta) ja laita lihat ritilälle. Käännä lihat vajaan tunnin päästä, lisää uudet savustuskiekot jos edelliset ovat palaneet. Kun liha on n. 67-70 astetta, kääri lavat folioon, nyt siihen meni aikaa 1½ tuntia. Jatka vielä grillaamista niin, että sisälämpö on n. 90 astetta, siihen meni toiset 1½ tuntia.

Syötiin paahdettujen uusien perunoiden, salaatin ja rapeiden lehtikaalisipsien kanssa. Lehtikaalisipseistä tuli Gill Mellerin ohjeella parhaat mitä olen syönyt! Lihassa näkyi hieno punainen savurengas, ja maku oli todella hyvää, sellaista hyvää arkiruokaa.

Saattaa kyllä olla, että kauriinlavat ovat niin pienet, että ne kannattaa valmistaa esim. haudutuspadassa, jos niistä haluaa todella mureita. Onko kenelläkään kokemusta niiden valmistamisesta, mielelläni kuulisin, ainakaan nopealla googlailulla en löytänyt mitään.

2 kommenttia:

Merituuli kirjoitti...

Tämän lukee niin kauhean helposti kauriin lapamadossa. Onneksi ei :D

sauvajyvänen kirjoitti...

Sama kommentti tuli FB:n puolella :D Pitäisiköhän muuttaa otsikko monikkoon...