torstai 17. marraskuuta 2016

Jamien parhaat paahdetut perunat


Niin kauan kuin olen netistä ruokablogeja lukenut, on niissä puhuttu lyttypotuista. Olen niitä muutaman kerran kokeillut, mutta koskaan ne eivät ole olleet minusta kovinkaan ihmeellisiä. Ihan jees, mutta siinä kaikki. Nyt löysin Jamie Oliverin Joulu-kirjasta sellaisen perunoiden ohjeen, jota ajattelin heti tekeväni isänpäiväksi. Ohje oli reilulle kahdelle kilolle perunoita, minä tein puolikkaan annoksen näin:

reilu 1 kg jauhoisia perunoita
2 rkl hanhenrasvaa tai suolatonta voita
1 rkl öljyä
suolaa, pippuria
½ valkosipuli
tuoretta salviaa

Kuori perunat, käytä mieluiten samankokoisia perunoita (8 cm). Keitä perunoita suolatussa vedessä 15 minuuttia. Valuta vesi pois ja anna perunoiden kuivua niin, etteivät ne enää höyryä. Ravista niitä muutaman kerran siivilässä niin että pinta vähän rikkoontuu. Laita uunivuokaan hanhenrasva ja n. ruokalusikallinen öljyä. Lisää perunat ja mausta suolalla ja pippurilla.  Sekoita perunoita niin, että saavat rasvaa joka puolelle. Asettele perunat tasaisesti niin, että ne eivät ole ihan kiinni toisissaan. Painele valkosipulin kynsiä veitsen lappeella ja lisää sekaan. Paista perunoita 180-200 asteessa tunnin verran.

Nosta vuoka uunista ja painele perunoita perunasurvimella varovasti niin, että lyttääntyvät hieman, sen verran että peittävät nyt koko vuuan. Lisää vähän öljyisiä salvianlehtiä ja jatka paistamista vielä n. 25 minuuttia.

Ihan uskomattomia perunoita. Sisältä kuin maukasta muusia, päältä rapeita ihanuuksia. Kuva ei tee oikeutta maulle (eikä oikein millekään muullekaan). Näitä tehdään toistekin.

4 kommenttia:

Päivi / Kokkeillaan kirjoitti...

Minä olen tehnyt lyttypottuja Suolaa ja hunajaa -blogin ohjeella, ja ne ovat hurjan hyviä! Muita versioita ei ole tullut kokeiltua, mutta voisihan joskus poiketa polulta.

sauvajyvänen kirjoitti...

Luulisin että niissä tärkeintä on tuo keittäminen ennen paistamista. Minä olen tehnyt aiemmin vain sellaisia mitä pelkästään vain paistetaan.

Elina / Linnunlaulu kirjoitti...

No, tässähän mielenkiintoinen perunaresepti. Täytyy kokeilla, minä kun en ole lyttyperunoista ikinä kuullutkaan. Meinaa jäädä monet muodit ja trendit huomaamatta. Kaikesta ei varmaan niin välikskään, mutta näistä oli hauska kuulla. Perunasta, valkosipulista, salviasta ja rasvasta täytyy tulla hyvää, ei voi olla tulematta :)

sauvajyvänen kirjoitti...

Näitä kannattaa kyllä kokeilla, trendeistä viis ;)