perjantai 25. marraskuuta 2016

Paras peuraliemi


Minä yksinkertaistin peuralientä ensimmäisestä kerrasta, ja paahdoin luita vielä kauemmin kuin viimeksi. Tästä tulikin lähestulkoon täydellistä lientä. Annoin liemen jäähtyä huoneenlämpöön ennen pakastusta, ja se oli täysin kiinteää, eli tämä sopii ihan sellaisenaan myös esim. piirakkaa täyttämään. Osan liemestä käytin heti hirvikeittoon.

Sain tämän peuran selkärangan terveisinä miehen jahtikaverilta. Hän muisti kuinka olin ollut viime vuonna tohkeissani peuran luista, ja antoi kaatamastaan peurasta luita miehen matkaan. Hieno juttu, tästä sain monta litraa aivan upeaa lientä, eli surkiitokset terveisistä.

peuran niska ja selkärankaa
3 porkkanaa
1 palsternakka
3 sipulia
2 vartta varsiselleriä
muutama lehti lipsikkaa
n. 4-5 laakerinlehteä
n. 1 rkl pippureita (musta-, valko- ja muutama mauste-)
n. 1 tl katajanmarjaa

Sahaa luita tarvittaessa niin, että mahtuvat uunivuokaan ja isoon kattilaan, minulla edelleen isoin kattila on se 10 l kattila. Paahda luita 250 asteessa (tai 230 kiertoilmauunissa) n. 40 minuuttia tai kunnes ne ovat oikein paahtuneita. Minä annoin kaiken rankaan jääneen lihan olla kiinni luissa. Laita luut kattilaan ja vettä niin että ne peittyvät. Kaavi myös uunivuuasta kaikki maut talteen. Nosta vesi kiehuvaksi ja anna poreilla hiljalleen. Kuori vaahtoa niin kauan kuin sitä muodostuu.

Kuori ja pilko porkkanat ja palsternakka reiluiksi paloiksi. Ne voi jättää kuorimattakin, mutta olen samaa mieltä Henri Alenin kanssa siinä, että kuorituilla juureksilla liemestä tulee parempaa. Lohko sipulit muutamaan osaan kuorineen, niiden kuorista tulee väriä liemeen. Pilko varsiselleri reiluiksi paloiksi. Lisää kasvikset ja mausteet siinä vaiheessa kun vaahtoa ei enää muodostu. Anna liemen poreilla hiljalleen 5-6 tuntia. Siivilöi liemi ja keitä vielä kasaan halutessa. Jäähdytä ja pakasta sopivissa erissä.

Ota vielä lihat talteen keitetyistä luista ennen kuin heität luut pois. Ja mitä niille tapahtuu, siitä kuulette toisella kerralla.

2 kommenttia:

Elina / Linnunlaulu kirjoitti...

Lurps! Tosi maukkaan pohjan sait moneen ruokaan :)

sauvajyvänen kirjoitti...

Kyllä, helpottaa arkikokkausta kummasti. Ja nostaa sen uudelle tasolle, tai levelille niinkuin kuopus sanoo.