maanantai 21. marraskuuta 2016

Iso hirvenjauhelihakeitto peuraliemeen


Marraskuu on meillä synttärikuukausi. Tänä vuonna melkein päästiin juhlimaan hienossa lumisessa pakkassäässä, mutta ei ihan kumminkaan, juhlat olivat pimeän harmaassa kuraisessa sadesäässä niin kuin melkein jokaisena vuotena. Kumpikin lapsi on tuonut syntyessään talven tullessaan, mutta sen jälkeen ollaan juhlittu vähemmän talvisessa säässä melkein joka vuosi.

Synttärivieraat tulevat matkan takaa, ja joskus juhlat ovat niin päivällä, että vierailta menee sekä lounas- että päivällisaika ohi. Tänä vuonna päätin tehdä jauhelihakeiton hirvestä suolaiseksi tarjottavaksi. Lisäksi vain ruisleipää ja hyvää juustoa,  niiden voimin jaksoi syödä kakkuakin. Tämä keitto riitti juuri ja juuri 15:lle henkilölle, ei olisi haitannut vaikka olisi ollut vähän enemmänkin.

Minä olin keittänyt edellisenä päivänä hyvän peuraliemen (kiitoksia vaan miehen jahtikaverille terveisistä eli peuran niskasta) ja käytin sitä tähän keittoon. Kuvaa keitosta en muistanut ottaa, liemenkeittämisestä sentään, sillä mennään nyt. Peuraliemen tein vähän eri tavalla kuin viimeksi, saatan kirjoittaa senkin vielä ylös. 

öljyä
2 kg hirven jauhelihaa
pippureita, timjamia, katajanmarjaa, chiliä, savupaprikaa
suolaa
3 l hyvää lientä (peuralientä tällä kertaa) + vettä
2 kg perunaa
8 porkkanaa
2 palsternakkaa
2 sipulia (vai unohtuiko ne)
1 pieni lanttu
1 ihan pieni juuriselleri
2 vartta varsiselleriä
persiljaa

Laita öljyä pannulle, ja paista ja mausta jauheliha pienemmissä erissä kypsäksi. Käytin ihan reilusti mausteita, siitä tulee lisää syvää makua keittoon. Lisää myös suola jauhelihaan ja kaada jauhelihat isoon (10 l) kattilaan. Kaada liemi kattilaan, lisää myös vettä. Kuori ja pilko kasvikset ja lisää nekin keittoon. Keitä puolisen tuntia, niin että perunat ovat kypsiä ja muutkin kasvikset sopivia. Mausta lopuksi reilusti persiljalla.

Keitto tuntui maistuvan kaikille, sekä lapsille että aikuisille. Ja sen päälle jaksoi vielä hyvin kakkukahvit. En muuten muistanut ottaa kakuistakaan kuvaa. 

3 kommenttia:

Elina / Linnunlaulu kirjoitti...

Varmasti hyvää! Lämpimät keitot ovat niin tämän ajan ruokaa :)

Apris kirjoitti...

Saimme naapurilta riistajauhelihaa ja meinasimme siitä pyöryköitä tai pihvejä, mutta taidankin ehdottaa keittoa. Minulla ei vaan ole hyvää lientä pohjaksi. Kiitos tästä ideasta.

sauvajyvänen kirjoitti...

Elina, juuri niin :)

Apris, keitto on tosiaan hyvää. Vaikka kyllä ne pihvitkin maistuvat :)