lauantai 3. syyskuuta 2016

Ihana omenapiirakka


Mökin Antonovka alkaa olla melkein kypsää, sellaista että hyvin kelpasi piirakkaan. Halusin kokeilla kuuman veden piirakkataikinaa, samaa jota käytin kyyhkypiirakkaan. Ja hyvinhän se toimi makeassakin leivonnassa. Tämä on vähän toisenlainen omenapiirakka, mutta en muista aikoihin näin hyvää syöneeni. Tein nyt korkeaan vuokaan, ensi kerralla teen ehkä kuitenkin perinteisesti matalammaksi. 

Osa tekstistä on kopioitu tuosta kyyhkypiirakan postauksesta. 

500 g jauhoa
1 tl suolaa
200 g voita
200 ml vettä
1 muna

Mittaa jauhot ja suola kulhoon. Sulata voi kattilassa, lisää vesi. Kun ne kiehuvat, kaada ne jauhojen joukkoon, sekoita haarukkavatkaimella. Sekoita joukkoon lopuksi yksi muna. Anna taikinan jäähtyä ennen kuin alat kaulia sitä. 

n. 1 kg omenia pilkottuna (Antonovka) (n. 1,4 kg kokonaisia)
330 g hillo- ja marmeladisokeria (tai vähemmän)
3 tl kanelia
2 tl kardemummaa
2 tl vaniljasokeria

Pilko omenat pieniksi kuutioiksi. Laita ne kattilaan, kaada päälle sokeri ja mausteet, voit lisätä myös pienen lorauksen vettä (alle ½ dl). Anna hautua hetki, niin että sokeri sulaa kuutioiden joukkoon.

1 muna voiteluun

Valmista piirakka. Ota taikinasta vajaa 1/3 erilleen, kauli loppu taikina suorakaiteen muotoiseksi levyksi. Nosta taikina suorakaiteen muotoiseen vuokaan, vuoka kannattaa vuorata leivinpaperilla niin piirakka on helpompi nostaa siitä pois. Taikinan pitää olla riittävän paksua joka kohdasta, paikkaile taikinan paloilla tarvittaessa. Kaada omenat vuokaan, kauli loppu taikinasta kanneksi. Voitele reunat munalla, laita kansi päälle ja puristele kansitaikina hyvin kiinni. Tee päälle ristiviillot ja nosta reunat ylös.

Paista piirakkaa 200 asteessa 20 minuuttia, laske lämpö 180 asteeseen ja jatka paistamista 30 minuuttia. 

Anna piirakan jäähtyä kunnolla. Kun se on jäähtynyt, omenahillo sisällä on hyytynyt ja piirakasta voi leikata paloja. Ehkä paras piirakka mitä on aikoihin syöty, kaikki tykkäsivät. Tätä tulee varmasti tehtyä uudestaam.

4 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Hei! Ja kiitos ohjeistuksesta; vallan mainio omenapiirakka :)

sauvajyvänen kirjoitti...

Kiitos, ihana kuulla että tykkäsit!

Elina / Linnunlaulu kirjoitti...

Nyt on ensimmäinen reseptisi kokeiltu :) Hyvää tuli ihanasta omenapiirakasta. Ja hyvän maun lisäksi se oli myös hauskan näköinen oikea Mummo Ankan piirakka. Tein heti kerralla kaksi, kun mitään en osaa tehdä vähää. 1½ meni pakastimeen, ja äkkiä upposi meihin se puolikas. Nyt on sitten jo se kokonainenkin syöty pakastimesta, kun tytöt tulivat kotona käymään :)

sauvajyvänen kirjoitti...

Kiva kuulla että maistui :)