lauantai 12. syyskuuta 2015

Puolukkaomenapiirakka

Puolukka vielä raakaa, valkoisimmat jo perattu pois

Menimme tänään isän kanssa puolukkametsään optimistisesti kolmen ämpärin kanssa. Metsässä olimme muutaman minuutin, poimimme litran puolukkaa ja totesimme että kaikkien muiden hehkutuksesta huolimatta täällä ei vielä ole puolukka-aika. Marjat olivat kyllä päältä punaisia, mutta toiselta puolelta vielä ihan valkoisia. Ja tämä oli se aurinkoisin rinne, muualle emme edes lähteneet. Tuossa ajassa muuten tapoin parisenkymmentä hirvikärpästä, ja uimaan mennessä käänsin vielä vaatteista muutaman. Mutta siis puolukat saivat vielä jäädä odottamaan, toivotaan lämpimiä ilmoja niin pitkälle että marjat ehtivät kypsyä. Enpä muista toista vuotta ettei puolukat olisi kypsiä vieä syyskuun puolessa välissä. Puolukoita ei näytä ihan hirveästi olevan täällä päin eli saatan joutua käymään torillakin. 

Minulla oli siis käytettävissä litra puolikypsiä puolukoita, nämä olisivat muuten olleet täydellisiä hyytelöpuolukoita. Mietin että mitä niistä tekisi, ja päädyin puolukkapiirakkaan. Mies oli toivonut pullaa lauantaille, joten piirakan pohja oli helposti päätetty. Puolukat ihan sellaisenaan eivät olisi riittäneet pellilliseen piirakkaa, joten päätin lisätä vähän omenaa sekaan, nyt kun sitä Antonovkaa kasvaa täälläkin. Ihan kypsiä omenat eivät vielä ole, mutta hyvin kävivät piirakkaan.

1 l puolukkaa
4-6 hapanta hillo-omenaa
½ dl vettä
2 dl hillosokeria

pullataikinaa 2 dl maidon verran

Laita puolukat ja kuoritut omenanlohkot kattilaan. Lisää vettä vähän ja nosta se kiehuvaksi. Lisää hillosokeri ja keittele muutama minuutti välillä sekoittaen. Sammuta hella ja jätä hillo vielä hautumaan kattilaan (ja käy sillä välin hakemassa voita serkkulasta). Painele omenalohkoja vähän, tai jos haluat sileää hilloa, soseuta se sauvasekoittimella.

Tee normaali pullataikina, ja kauli siitä pellin kokoinen levy. Minä tein nyt 6 dl:n taikinan ja sain tämän piirakan ja kaksi pellillistä korvapuusteja. Anna taikinalevyn kohota vähän ja levitä jäähtynyt hillo päälle. Voitele reunat ja paista 200 asteessa n. 25 minuuttia, tai kunnes reunat ovat sopivan kypsiä. Anna piirakan vähän jäähtyä ja nauti kylmän maidon kanssa. Hyvää, kirpeän hyvää (lapset eivät aio edes maistaa).

6 kommenttia:

Campasimpukka kirjoitti...

Voi miten hyvältä näyttää, voi melkein maistaa jo puolukan suussaan! Onko tuo pullapohja hyvä vielä tuonnempanakin? Välttämättä ei kyllä jää seuraavaksi päiväksi :)

Merja kirjoitti...

Kauniin punainen! Kaikki on tänä vuonna myöhässä, puolukatkin.

sauvajyvänen kirjoitti...

Ihan hyvää oli tänäänkin, ainakin parempaa kuin tavallinen pulla seuraavana päivänä. Mutta parasta toki heti.

Tosi myöhässä on kaikki, vaikea uskoa ettei puolukka ole vielä kypsää. Osallistuin muuten seuraavalla postauksella sadonkorjuuajan ruokahaasteeseen.

Anonyymi kirjoitti...

Jep, ei se puolukka uutisissa tiedottamalla kypsy. Raakaa on täälläkin aurinkoisia aukkoja lukuunottamatta. Ensi viikonloppuun pitää ainakin odottaa.

Annaleena kirjoitti...

Sama täällä. Lähdettiin puolukkaan, mutta poimittiin mustikoita. Ne on täällä vieläkin hyviä! Ihana piirakka!

sauvajyvänen kirjoitti...

luimupupu, me ei des menty muualle kuin aurinkoiselle aukolle, ja sekin oli raakaa vielä. Toivottavasti ensi viikolla olisi kypsää.

Annaleena, tuolla oli mustikat menneet jo vähän huonoksi, vaikka vähän niitä vielä löytyi.