tiistai 22. syyskuuta 2015

Kinuskipuolukkapulla


Minulla on tapana tehdä maanantaisin jälkiruokaa, ollut jo useita vuosia. Maanantai ei tunnu ollenkaan niin ankealta päivältä, kun tietää että ruuan jälkeen saa pienen jälkkärin. Se on usein jotain kiisseliä, rahkaa, hedelmää, jäätelöä ja sen sellaista. Sitten on sellaisia maanantaipäiviä, jolloin tietää että nyt tarvitsee vähän stydimpää jälkkäriä, jotta se riittää kompemsoimaan maanantain. Eilen oli sellainen maanantai. Niinpä sitten tein pullataikinan nousemaan ennen kuin valmistin nopean strutsimakkarasopan, ja ennen kuin kävin pöytään syömään oli iso makaronilaatikko uunissa. Se ehti hyvin paistua sillä aikaa kun olin syönyt, pullataikina kohonnut ja pullat leivottu nousemaan. Ensimmäinen pellillinen pullia meni uuniin samalla luukun aukaisulla kuin makaronilaatikko tuli ulos. Paistoin pari pellillistä isoja korvapuusteja ja sitten yhden pellillisen kinuskipuolukkapullia. 

5 dl maitoa
2½ dl strutsinmunaa
2 dl sokeria
1 rkl kardemummaa
2 tl suolaa
1 pala hiivaa
n. 16-17 dl jauhoja
150 g voita

Lämmitä maito kädenlämpöiseksi. Vatkaa muna, sokeri ja mausteet sekaisin, kaada lämmin maito joukkoon. Sekoita hiiva mukaan ja lisää jauhoja tarpeen mukaan. Lisää sulatettu voi, ja vaivaa niin että saat hyvän sitkon taikinaan. Anna taikinan kohota vajaa tunti.

Leivo taikinasta esim. korvapuusteja, tai tee kinuskipullia, eli levitä päälle vaikka karamelliksi keitettyä kondensoitua maitoa ja puolukoita. Voitele pullat munalla kohotuksen jälkeen, lisää vähän raesokeria päälle ja paista n. 12 minuuttia 225 asteessa. Perheraati oli kyllä sitä mieltä, että tavalliset korvapuustit olivat parempia, mutta tulipahan kokeiltua ja käytettyä parasta ennen päiväyksen ohittanut kondensoitu maitokinuski.

2 kommenttia:

Merja kirjoitti...

Jännää jos strutsinmunista tulee kuohkeammat pulla! Mikähän siihen vaikuttaa? Mistä muuten hankit strutsia, teetkö makkaratkin itse?
Hyvä perinne tuo maanantaijälkkäri!

sauvajyvänen kirjoitti...

Minäkin olen miettinyt asiaa, sillä siitä tulee myös kuohkeampi pannukakku ja vaikka parempi creme brulee kuin kananmunalla.

Strutsimakkara, kuten munatkin, olen ostanut Kilkkilän farmilta Vuolenkoskelta http://www.kilkkilanfarmi.fi/

Makkarantekokurssille olen vasta menossa, en ole aiemmin sitä tehnyt koskaan.