torstai 23. heinäkuuta 2015

Villisian ribsit eli kylkiluut chilikastikkeessa


Minä olen ollut lomamatkan jälkeen äärimmäisen laiska kotikokkaaja, mutta toisaalta, tämä on ihan paras aika vuodesta laiskotella keittiössä. Yhtenä päivänä syötiin Kauppahalli24:n kautta tilattua Eriksonin kalatukun kylmäsavulohta (suosittelen!) ja juuri palstalta haettuja perunoita (maasta nostosta 10 minuuttia ja perunat olivat jo kiehumassa tillinvarsilla maustetussa suolatussa vedessä) ja salaattia, myöskin palstalta. Nyt aletaan olla siinä pisteessä, ettei aterian raaka-aineiden määrä voi enää oikein laskea, eikä oikein helppouskaan. Mutta loma on tehnyt tehtävänsä, arkiruuanlaitto jaksaa taas innostaa, paljon hyviä ideoita taas mielessä.

Eilen oli grillauspäivä, sekin tosin meni helpomman kautta sillä käytin valmissoosseja. Minulla on nyt kaappien ja pakastimien tyhjennys menossa (taas/edelleen), ja mietin ruuat sen mukaan mitä kaapeista löytyy. Kylkiluista tein kaksi versioita, vähän tulisemman ja sitten miedomman lapsia varten.

Minä olen Kaikkia äitini reseptit -Nannan kanssa samaa mieltä, että parhaat kylkiluut tulee uunin ja grillauksen yhdistämisellä. Tietysti keittämällä saa hyvää lientä lisäksi, mutta silti parasta lihaa tulee uunin kautta:

yhteensä n. 3½ kg villisian kylkiluita (toki vähempikin riittää, nyt vain oli tuo määrä)
mausteita (Aji Cristalia, pippureita, paprikaa, yrttejä, suolaa jne)

Hiero mausteista tehtyä seosta kylkiluiden pintaan. Laita kylkipalat uunivuokaan ja paista 125-150 asteessa 4-5 tuntia. Pienemmälle määrälle lihaa riittää lyhyempikin aika, tai jos lihat ovat pelkkää kylkiluuta, nyt mukana oli lihaisampaakin osaa.

Chilikastiketta, chiliä
tai Kapteenin juhlakastiketta

Sudi lihojen pintaan reilusti sopivaa kastiketta. Minä käytin aikuisten verisoon Witchdoctorin Dark Roast -chilikastiketta, olin ostanut sen Hellasta&Herkusta joskus alkukesästä. Kastikkeessa sellaisenaan on hyvä chilisyys, mutta grillatessa siitä häviää osa, eli käytä soossia ihan reilusti. Ripottelin vielä pintaan vähän savustettua Aji Cristalia. Lasten versioon käytin myös aiemmin kesällä Banjamin maatilatorilta ostamaani Kapteenin juhlakastiketta. Sekin on hyvä kastike, joka maistuu kaikille (hyvä kastike, ei tosin mikään lisäaineeton). Grillaa tämän jälkeen lihoihin hyvä rapea pinta. Leikkaa lihat luita myöten ja laita tarjolle.

Lihat syötiin grillattujen kasvisten kanssa. Lihaisia luita jäi reilusti yli, joten tänään on tarkoitus tehdä kasviskeitto lihojen lisäksi, eli helppus(=laiskottelu) keittiössä jatkuu. Lopuista luista irroitan lihat, pakastan ja teen lähiaikoina hyvän kastikkeen.

4 kommenttia:

Merja kirjoitti...

Villisian kylkiluita, namnam! Semmoisia on päästävä kokeilemaan.

On se hyvä, että meikäläisessä ruokascenessa (heh, hieno termi. sori en voinut vastustaa) on koulukuntia grilliribsien suhteen. Sehän tarkoittaa, että meillä on ribsikulttuuria ;)

sauvajyvänen kirjoitti...

Hih, näin juuri ;)

Anonyymi kirjoitti...

Kuulostaa huivin hyvältä! Mistäköhän villisian lihaa saisi ostaa?

sauvajyvänen kirjoitti...

Villisikaa on muutamilla riistatiloilla, googlettamalla löytyy varmaan lähin. Ja pääkaupunkiseudulla sitä on saanut ainakin Hakaniemen hallin Reinin lihasta pakastettuna.